A nap képe: a kaszásoktól balra, a Lófej-köd felé

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Kedden az Orion csillagkép övét mutattuk be egy látványos fotón, ma az öv keleti végét képező csillag, az Alnitak és környéke látható a mellékelt képen. A jobbra lent megfigyelhető híres Lófej-köd most is látványos, azonban itt már egyértelmű, hogy a sötét alakzat csak egyike a térségben mutatkozó átlátszatlan felhőknek.

Forrás: APOD, Alan Smallbone

Az Orion övének keleti környezete (APOD, Alan Smallbone - a szerző engedélyével). A kép nagyobb változatának letöltése

Az ilyen sötét ködök a valóságban sűrű molekulafelhők, amelyek anyaga nem engedi át a csillagfényt. Ennek megfelelően csak sziluettjük rajzolódik ki a csillagos háttér előtt. Belsejükben, a legsűrűbb csomókban napjainkban is keletkeznek a csillagok és körülöttük exobolygók.

Ugyanakkor a képen sokfelé fényes, főleg rószaszín árnyalatú köd is mutatkozik, amelyek anyagát a térségben született fiatal csillagok energiakibocsátása gerjeszti sugárzásra. Balra fent a kékes, 4-6 fényév átmérőjű M 78 köd látható, amelynek sugárzása nem izzó gázoktól ered, hanem a benne lévő porszemekről visszavert csillagfényt mutatja. Alan Smallbone néhány további látványos asztrofotója itt tekinthető meg.