Londonban lesz először karácsony - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Egy nap híján 232 évvel ezelőtt, 1777. december 24-én történt, hogy James Cook kapitány megpillantott egy szigetet a Csendes-óceánban, amit a nevezetes nap után elnevezett Karácsony-szigetnek. Ma ez az a hely a Földön, ahova az időzónák miatt a legkorábban érkezik el a Szenteste. Érdekesség, hogy még legalább öt ugyanilyen nevű hely van a világon, de formája miatt talán ez tekinthető a legkülönlegesebbnek.
Vágólapra másolva!

A sziget helyi nevén Kiritimati, ami az angol "christmas" szó kiejtés utáni átirata (ez alatt azt kell érteni, hogy kiribatiul a "ti" betűpárt "sz"-nek ejtik). A sziget egy atoll, azaz a sekély tengerekben létrejövő, vízfelszín fölé emelkedett korallépítmény. Az atollok a Csendes- és az Indiai-óceánban fordulnak elő leggyakrabban. Különösen érzékenyek a klímaváltozással járó tengerszint-változásra, mivel a tenger színe fölé mindössze pár méterre emelkednek ki.

A sziget a Kiribati Köztársaság része, azon belül a Sor-szigetek tagja. Eredetileg lakatlan volt, illetve a polinézek pihenőhelyeként szolgált, miközben a Társaság-szigetek és Hawaii között hajóztak. Fontossága abban rejlett, hogy a sziget délkeleti csücskében sekély, édesvizű tavak is vannak. Az 1950-es évek elején Nagy-Britannia a közelben robbantotta az első hidrogén-bombát a több mint 5000 fős lakosság kitelepítése nélkül. Legnagyobb települése London, amely a legfőbb kikötőnek is otthont ad.

Érdekesség, hogy a sziget területén kezdődik egy-egy új nap, mert a dátumválasztó vonal egy kicsit "belóg" kelet felé, így a helyi idő UTC+14.

Forrás: [origo]

A sziget a Föld legnagyobb szárazföldi területével bíró atollja. Összesen 322 négyzetkilométer, körülbelül ugyanekkora területű lagúnával. A különleges színeket a vizek változó, sok helyen nagyon kis (akár pár deciméteres) mélysége okozza. A szárazföldi területek zöldes színe a változó sűrűségű és magasságú bozótnak, illetve kókuszpálmáknak köszönhető. (A műholdkép kiterjedése 45x40 km, és a GoogleEarth adatbázisából származik)

A hét műholdképe szerzői ezúton kívánnak a kedves olvasóknak békés, boldog karácsonyi ünnepeket!