Műholdkép: hó alatt Európa és az ország

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban a Földközi-tenger felől érkező ciklonok és a Kelet-Európa irányából áramló igen hideg levegő együttesen összefüggő hótakarót hozott létre kontinensünk nagy részén. Nemcsak hazánkat fedi tehát a fehér lepel, de sok olyan vidéket is, amelyet bizony csak igen ritkán szerencséltet a téli csapadék.
Vágólapra másolva!

Fehér lesz hát a Karácsonyunk? Európa egy részén, főként északon igen, de hazánkban a mostani zárt hótakaró és hideg idő ellenére sem lehetünk ebben biztosak; a szerdára várható, csapadékkal és széllel kísért enyhülés gyorsan elolvaszthatja a hirtelen jött hótakarót.

Forrás: ELTE

Valós színes felvételünk Angliától a Balkánig, a Földközi-tengertől a Balti-tengerig mutatja kontinensünk középső és déli vidékeit. Franciaország nagy részét és Németország északi vidékeit egy front zárt felhőzete fedi, míg Kelet- és Dél-Európa felett egy-egy szakadozott felhősáv sejlik fel. Hómentes és felhőtlen vidékeket szinte csak a Földközi-tenger mellékén láthatunk.

Forrás: ELTE

Ugyanez a terület az infravörös tartományban készült képcsatornák színezésével kissé szokatlan színekben látszik, viszont így elkülönül a vöröses színben látszó havas táj és a fehéren maradó felhőzet. Azonnal észrevehetjük a Pó-síkságon végighúzódó ködöt, vagy a hazánk keleti vidékeit fedő alacsony felhőzetet. A pirosas szín olyan területeket is érint, ahol a hó nagyon-nagyon ritkán fordul elő: így az Adria északi szigeteit, vagy a Ligur-tenger partvonalának egy részét is. Nem ennyire ritka, de nem is gyakori, hogy Angliában ekkora összefüggő havas terület legyen. A Csatorna mindkét partja havas, utalva arra a hideg időre, amely még a Csatorna-alagút forgalmában is fennakadásokat okozott.

Forrás: ELTE

Hazánkat is teljesen elborította a hótakaró a felvétel készítésekor. A Dunántúlt bemutató nagyításon a még be nem fagyott Balaton az egyetlen nem fehér vagy szürkeárnyalatos terület a valós színes képen. A tó nyugati medencéjében mindazonáltal már megjelennek a jég első jelei, a felszín fehéredése. Vékony jég borítja a Fertő-tavat és a Velencei-tó tükrét is (figyelem: a felvétel csak a jég meglétét mutatja, vastagságát nem! Műholdkép alapján senki ne induljon korcsolyázni!).

Forrás: ELTE

Megerősíti a tavak fagyásának tényét a hamis színes felvétel is. A Velencei-tó el sem üt környezetétől, a Fertőnek a pedig a nyílt vízfelületét fedi behavazott jég, nyugati és déli partjai mentén a széles nádas az, amelyen nem marad meg a hó. A Balaton színe ugyanolyan vörös, mint a fenti Európa-képen a tengereké, de a nyugati medence kezdődő befagyásának jelei e szín halványodásában is mutatkoznak.

Az Aqua műhold MODIS-rendszerének felvételét december 20-án rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.