Víz lehet a Föld egyik távoli testvérén

Vágólapra másolva!
Újabb izgalmas fejlemény a Föld testvérei utáni vadászatban: olyan bolygót találtak a Naprendszeren kívül, amelynek felszínén folyékony víz lehet. Bár a nagy meleg miatt ez kellemetlen környezet lenne a földi élet számára, a "legkeményebb" faj talán képes lenne elviselni.
Vágólapra másolva!

Az újonnan felfedezett égitest (GJ 1214b jelzéssel) egy úgynevezett szuperföld, amelyekből többet is azonosítottak az elmúlt időszakban. A Földtől 42 fényévre található, és egy Napunknál közel ötször kisebb, M színképtípusú törpecsillag körül mozog.

A mérések és modellek alapján tömege 6,55-szöröse a Földének, átmérője pedig közel 2,7-szeresen haladja meg bolygónkét. Ezzel a második legkisebb exobolygó (az ismert méretű planéták körül csak a CoRoT-7b kisebb nála: 1,7-szeres földátmérőjével). Sűrűsége mindössze 1,9 gramm/köbcentiméter. Ennek alapján anyagának több mint a felét vízjég, a maradékot pedig szilárd kőzetek alkothatják - és mindezt feltehetőleg hidrogénből és héliumből álló légkör övezi. Az égitest 38 óránként járja körbe csillagát.

Ha a H2O folyékony halmazállapotban is előfordul a felszínén, akkor magasnyomású, forróvizes oldatokhoz lehet hasonló, illetve forró vízgőz formájában lehet jelen. Az esetleges víz ellenére ez kellemetlen környezet lenne a földi élet számára: a bolygó olyan közel kering csillagához, hogy felszínén a hőmérséklet 120 és 280 Celsius-fok között lehet. Ugyanakkor a meleget leginkább elviselő földi faj, az olasz Vulcano-szigetről ismert Pyrococcus furiosus 113°C-ot is átvészelhet.

A fent vázolt kép igen egzotikus, és a további megfigyelések fényében változhat is. Az objektumot azonosító kutatók, a Harvard-Smithsonian Centre for Astrophysics és a University of California munkatársai szerint ez még mindig nem a Föld távoli ikertestvére - noha több szempontból is hasonlít már rá.

ForrA!s: David A. Aguilar, CfA

Fantáziarajz az égitestről és vörös törpecsillagáról (David A. Aguilar, CfA)