Először fotóztak bolygójelöltet Naphoz hasonló csillag körül

Vágólapra másolva!
A japán Subaru-távcsővel először sikerült közvetlenül megörökíteni egy bolygójelölt objektumot egy Naphoz hasonló csillag körül.
Vágólapra másolva!

Közvetlenül sikerült megfigyelni egy Naprendszeren kívüli planétát, azaz exobolygót. Nem ez az első ilyen alkalom: az optikaihoz közeli hullámhosszakon több felvétel is született már érdekes bolygójelöltekről. Ám ez az első olyan eset, hogy a bolygó, illetve bolygójelölt objektum egy Naphoz hasonló csillag körül kering.

Forrás: Max Planck Institute for Astronomy/National Astronomical Observatory of Japan

A GJ 758 B jelű égitestet a japán Subaru-távcsővel figyelték meg, központi csillagának erős sugárzását kitakarva. Az objektum egy tőlünk 50 fényévre lévő csillag körül kering, körülbelül Nap-Neptunusz távolságban. A megfigyelések alapján elképzelhető, hogy egy második, C jelű tagot is sikerült megörökíteni a rendszerben.

A GJ 758 B jelű égitest tömege 10 és 40 Jupiter-tömeg között van, tehát egyelőre nem zárható ki, hogy barna törpe. Utóbbi a bolygók és a csillagok közötti átmeneti kategóriába tartozik. A két égitestcsoport közötti határt általában 13 Jupiter-tömegnél jelölik ki.

A két objektumtípus közötti határvonal azonban egyre inkább elmodósik. Egyre több jel utal arra, hogy nemcsak a tömeg, hanem a kor, az összetétel, a belső szerkezet, sőt a csillag körüli pálya elnyúltsága is befolyásolja azt, hogy egy apró égitest belsejében zajlanak-e a barna törpékre jellemző fúziós reakciók avagy sem - sőt mindez ugyanazon égitestnél időben is változhat.