Drámaian csökkent a fecskék száma Európában

Vágólapra másolva!
Idén hazánkban Csarnóta, Bár, Helesfa és Újpetre területén mérték fel a molnár- és a füsti fecskék fészkelőállományait a baranyai szakemberek. A két faj közül az utóbbiak számának drasztikus csökkenését tapasztalták, ami egybe esik az európai megfigyelésekkel. A fecskéket tavaly ősszel Magyarországon a csapadékos időjárás, valamint Afrikában is kedvezőtlen viszonyok tizedelték. Bár a meteorológusok hazánk időjárását legfeljebb körülbelül egy hétre látják előre, annyi bizonyos, hogy a következő napok kedvezőek lesznek a fecskék számára.
Vágólapra másolva!

A négy baranyai településen idén összességében 36 százalékkal kevesebb füstifecske-pár költött. Még elkeserítőbb a helyzet, ha az adatokat az 5-10 évvel ezelőtti felmérések eredményeivel vetik össze - mondta el Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Baranya megyei csoportjának irodavezetője az MTI-nek.

Az első átfogó fecskeszámlálást Bárban 2004-ben, Csarnótán 1999-ben, Helesfán és Újpetrén 2005-ben végezték. Ekkor a négy községben 323 pár füsti fecskével találkoztak. Az idén talált 165 párral számolva a csökkenés már 49 százalékos, tehát a faj fészkelőállománya majdnem a felére apadt Baranyában.

Forrás: wikipédia

Füsti fecske

Némi vigasz, hogy a molnárfecskék esetében kismértékű gyarapodást észleltek. A vizsgált településeken a tavalyihoz képest összességében 6 százalékkal több pár költött. Ha az alapfelmérések eredményeivel hasonlítjuk össze az adatokat, akkor viszont e faj esetében is jelentős csökkenés mutatkozik. Az eredeti 371 párral szemben idén már csak 225 fészkelőpárt számoltak össze, tehát egyharmaddal kevesebb molnárfecske él a megyében az 5-10 évvel ezelőttihez képest.

Hova tűntek a fecskék?

Az idei baranyai helyzet Magyarországon és egész Európában is nagyjából általánosnak mondható - tudtuk meg az MME munkatársától, Orbán Zoltántól. A Madártani Egyesület Monitoring központja évtizedekre viszamenőleg gyűjti az adtokat. A három magyarországi valódi fecskefaj - a partifecske (Riparia riparia), a füsti fecske (Hirundo rustica) és a molnárfecske (Delichon urbicum) - állománya Magyarországon és egész Európában bajban van, az állomány átlagos éves csökkenése a füsti és a molnárfecske esetében 5-7%-os hazánkban. (A sarlósfecske-alakúak (Apodiformes) rendjébe tartozó sarlósfecske (Apus apus) állományával nincs ilyen gond - mondta el a szakértő.)

A fecskeállomány csökkenésének összetett okai vannak, állítják a szakemberek. 2007 és 2008 szeptemberében, az őszi vonulás idején a tartós hidegfrontok miatt tömegesen pusztultak el a madarak, míg 2005-ben és 2006-ban a költési időszak hűvös, csapadékos periódusaiban veszett oda a szaporulat nagy része. Az utóbbi években a fecskék tavaszi visszaérkezése is késett, ami befolyásolta a költések számát: sok pár a szokásos évenkénti 2 fészekalj helyett csak egyet nevelt fel, s emiatt a szaporulat is lényegesen kevesebb lett.

Az idei drámai baranyai számlálási adatok okai is összetettek: tavaly ősszel az őszi vonulási időszakban esős, hideg időszak volt Európában, a vonulásra készülő fecskék nem találtak elég élelmet - Európában milliós nagyságrendben pusztulhattak el. Ráadásul, az afrikai telelőterületen 2009 február-márciusában is kedvezőtlen volt számukra az időjárás. Efféle időjárási csapások mindig is sújtották az állományt, részben ez gátolja időről időre a fecskék túlszaporodását. Európába visszatérve azonban évtizedek óta egyre kedvezőtlenebb költési körülményekkel találkoznak (például eltűnnek a sárgyűjtő helyek a molnárfecske számára), így ezeket a hatásokat összességében már nem tudja kiheverni az állomány - mondta el Orbán Zoltán.

Az MME a helyzetet látva hosszútávú fecskevédelmi akciót indít, amelyben a lakosság együttműködésére is számítanak: 2010-et a fecskevédelem évének szentelik, a gólyáéhoz hasonlóan kidolgoznak egy online fecske adatbázist. Ide bárki feltöltheti majd a megfigyelési adatait, így jövő ilyenkorra már fontos információkkal rendelkezhetünk a fecskék magyarországi helyzetéről, mindhárom fajra nézve. Az egyesület addig is internetes oldalán és telefonon is számos tanáccsal szolgál arra, hogyan, milyen eszközökkel védhetjük a fecskéket.

Az [origo] meteorológusai dinamikus előrejelzést a légkör instabilitása miatt maximum az előttünk álló 6-9 napra készítenek, így ha a távolabbi heteket nem is látjuk előre, annyi elmondható, hogy vasárnapig, jövő hétfőig az átlagosnál melegebb időre számíthatunk, délutánonként késő nyári (25-27 fokos) hőmérsékletekkel, ami kedvező a fecskék számára.