Lehűlve híznak - újabb megfigyelés vándormadarakról

Vágólapra másolva!
A maratonfutók híresek arról, hogy teletömik magukat kalóriadús tésztafélékkel a futóverseny előtti napokban. A kis testű vándormadaraknak azonban sokkal nagyobb távot kell megtenniük annál, hogy egyszerre képesek legyenek ehhez elegendő energiatartalékot fölhalmozni, ezért a vándorútjuk közben többször le kell szállniuk, hogy föltöltsék energiakészleteiket. A le- és fölszállás viszont szintén sok energiát fogyaszt. Vajon hogyan tudnak ennek ellenére elegendő zsírtartalékot fölhalmozni a további útra?
Vágólapra másolva!

Micha Wojciechowski a lengyelországi Nicolaus Copernicus Egyetemről és Berry Pinshow, az izraeli Negevi Ben-Gurion Egyetem kutatója szerencsés helyzetben volt, mert pont annak a területnek a közelében dolgoztak, ahol rendszeresen megáll az eurázsiai barátposzáta (Sylvia atricapilla), hogy újratöltse "üzemanyagraktárát". Az izraeli megállónál a madarak teletömik magukat gyümölccsel és rovarokkal, mielőtt továbbvándorolnának.

Tudva azt, hogy a madarak kétszer annyi energiát használnak fel- leszálláskor, mint a vándorút közben, a kutatók arra gondoltak, hogy a madarak az útmegszakítások idején valamilyen "energiatakarékos üzemmódba" kapcsolnak, hogy tartalékokat halmozhassanak föl az útra. Fölmerült a gondolat, talán éjszaka csökkentik a testhőmérsékletüket, és így tesznek szert többlet energiára.

Elképzelésük igazolására a kutatók két helyen - a Ben-Gurion Egyetem Sede Boqer Campusában, valamint Torun mellett Lengyelországban - gyűjtöttek be vándorló barátposzátákat. Megmérték a madarak tömegét és figyelték testhőmérsékletüket, valamint anyagcsererátájukat, miközben a madarakat lisztkukaccal kevert gyümölcsökkel "hízlalták".

Kövérek és soványak

Napközben a madarak testhőmérséklete 42,5 Celsius-fok körül ingadozott, alkonyatkor azonban elkezdett csökkenni. A normális átlagos éjszakai testhőmérséklet nagyjából 38,8 Celsius-fok volt, de az egyik különösen sovány egyed testhőmérséklete 33 Celsius-fokra is lesüllyedt. A kutatók összevetették a madarak tömegét az éjszakai testhőmérsékletükkel és egyértelmű összefüggést találtak: a kövérebb madarak testhőmérséklete kevésbé csökkent le, mint a soványabbaké. Az anyagcsererátát megvizsgálva ugyanerre az összefüggésre jutottak. A nehezebb madarak kevésbé, a könnyebb madarak jobban lecsökkentették anyagcseréjük sebességét. Egyes madarak akár 30 százalékos energiamegtakarítást is elértek testhőmérsékletük éjszakai lecsökkentésével, ami igen figyelemre méltó eredmény.

Mivel a kis madarak úgy is képesek energiát megtakarítani, hogy összebújnak melegedni, Wojciechowski és Pinshow feltételezi, hogy a vándormadarak mindkét stratégiát (összebújást és éjszakai lehűlést) alkalmazhatják azért, hogy minél rövidebb ideig kelljen megállniuk "tankolni", mielőtt folytatnák útjukat.

Forrás: Journal of Experimental Biology