Már az amazonasi indiánok között a H1N1

Vágólapra másolva!
Az új típusú influenza (H1N1) vírusa már az Amazonas esőerdeiben élő indián törzsekben is megjelent: a londoni székhelyű Survival International emberjogi szervezet jelentése szerint heten fertőződtek meg a Matsigenka törzs tagjai közül. A szakemberek szerint a hír azért különösen aggasztó, mert a bennszülött törzsek és általában véve a világ őslakos népeinek immunrendszere az átlagosnál sokkal védtelenebb a külvilágból érkező fertőző betegségekkel szemben.
Vágólapra másolva!

A matsigenkákhoz valószínűleg az Amazonas mellékfolyóján, az Urubambán a területre érkező hajósokkal jutott el az influenza H1N1 vírusa - mondják a Survival International szakemberei. Peruban a becslések szerint mintegy 12 ezer matsigenka indián él, az amazóniai bennszülött indiánok száma pedig 332 ezerre tehető.

A H1N1 vírusát már több, őslakosok által lakott területen is kimutatták szerte a világban. Az elmúlt hónapban egy 26 éves ausztráliai őslakos szervezetében azonosították a vírust a kontinens egyik legelzártabb közösségében Kiwirrkurrában. Az őslakosok a betegségek miatt ötszörte gyakrabban kerülnek kórházba, mint Ausztrália népességének többi része - olvasható a Scientific American oldalán. Hasonló a helyzet a kanadai Manitobában, ahol az új influenza a teljes népességhez képest hétszerte gyakrabban jelentkezik az őslakosok körében. Kanada őslakos népességét az 1918-as spanyolnátha-járvány is súlyosan érintette.

A H1N1, amelyet június 11-én nyilvánítottak világjárvánnyá, a WHO becslése szerint 2 milliárd embert fertőzhet meg világszerte.