Sportitalokban lévő kék festék segíti a gerincvelő gyógyulását

Vágólapra másolva!
Az FD&C Blue No.1 jelű kék festékanyagról patkánykísérletek során kiderült, hogy azok a gerincsérült állatok, amelyek ilyet kaptak, jobban regenerálódtak. Mellékhatásként a patkányok bőre és szeme átmenetileg kékes árnyalatot öltött.
Vágólapra másolva!

A Gatorade és a Rocket Pops nevű sportitalokban is használt festékanyag egy olyan molekulát gátol, amely a sérülés helyén elpusztítja az idegsejteket - számolnak be kísérleteik eredményeiről a Rochester Egyetem (Rochester, N.Y) orvosi központjának kutatói az amerikai tudományos akadémia lapjának (Proceedings of the National Academy of Sciences) július 28-i számában.

A festékkel kezelt állatoknál nagyobb javulást tapasztaltak a motoros funkciókban azokhoz az állatokhoz képest, akik nem kaptak ilyen kezelést. A kutatók szerint a módszer a festékanyag alacsony toxicitása miatt ember esetében is szóba jöhet - nem gyógymódként, de a mozgásképességet javító kezelésként.

Nagy pusztítás a sérült területen

A gerincvelő sérülésekor az ATP (adenozin-trifoszfát) nevű molekula (amely egyébként az élővilágban az energiatárolás szerepét játssza) áramlik nagy mennyiségben a sérülés területére, ahol az egyes immunsejtek felszínén lévő, P2X7 jelű receptorhoz kötődik. Ez indítja el azt a folyamatot, ami aztán nagy pusztítást végez a központi idegrendszerben - néhány nap alatt megölve azokat a sejteket is, amelyeket az eredeti sérülés nem érintett.

A sérülés területén duzzadás és vérzés lép fel, amely a szűk gerincvelői régióban elzárja a még élő sejteket az oxigéntől. A fulladozó idegsejtek olyan jeleket bocsánatnak ki, amelyek további sejtek pusztulását idézik elő. A szakemberek szerint ez a másodlagos folyamat felelős igazán a maradandó hatásokért (például a lebénulásért).

A kék festék gátolja a folyamatot

A kutatók egy ideje tudják, hogy a fent említett P2X7 jelű receptor mesterséges blokkolása (az ATP elől való elzárása) mérsékli a pusztulást, de eddig nem találtak olyan blokkolóanyagot, amelynek kicsi a toxicitása. A FD&C Blue No.1 jelű kék festékanyagról aztán kiderült, hogy szépen illeszkedik a receptorhoz, így alkalmas erre a feladatra.

A festékanyag az eddigi kísérletek során biztonságosnak bizonyult (nem volt toxikus hatása 12 milligramm/testsúlykilogramm/nap dózisban). A kutatók most azt vizsgálják, hogy mikor, milyen időközönként és milyen dózisban optimális az alkalmazása. Szerintük a módszer nagyon ígéretes, így lehetséges, hogy az ember esetében is alkalmazni lehet a jövőben. "Lehet, hogy kék Gatorade-et fognak inni a kórházba vezető úton a sérültek" - mondja Maiken Nedergaard, a kísérletek vezetője.