Vágólapra másolva!
A mézelő méhek antiszeptikus gyantával fertőtlenítik kasukat - fedezték fel amerikai kutatók. Ettől az egész raj egyfajta közös immunitásban részesül, és nem feltétlenül szükséges, hogy az egyes egyedeknek erős legyen az immunrendszerük.
Vágólapra másolva!

Eddig is ismert volt, hogy a mézelő méhek által készített, főként gyantából és viaszból álló anyag, az úgynevezett méhszurok vagy propolisz egy sor kórokozót elpusztít, ám ez az első bizonyíték arra, hogy maguk a méhek is hasznot húznak belőle.

A vadon élő mézelő méhek faodvakban fészkelnek. Amikor új kolóniát alapítanak, a teljes fészekbelsőt kitapasztják egy vékony réteg propolisszal. Ezzel az anyaggal nem csak a kas belső felületeit kenik le, hogy simává tegyék, hanem a lyukak, repedések foltozására és a bejáratok szűkítésére is használják. Mi több, azokat a már megölt behatolókat is bebalzsamozzák vele, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy kihordják a kasból.

A kutatók először a propolisz HIV-1 vírus elleni hatékonyságát vizsgálták, majd megnézték, hogyan hat a méhek kórokozóira, például az amerikai költésrothadásra (AFB).

Később kísérleteikben a Minnesotai Egyetem kutatói mesterséges méhrajokat hoztak létre, és kétféle kastípusban helyezték el őket. Az egyik típust kikenték propolisszal, a másikat nem. Egy hét után az összes kasból összegyűjtötték az újonnan kikelt méheket. Genetikai tesztekkel megállapították, hogy a propoliszos kasokban kikelt méhek immunrendszere gyengébb volt. "A propolisz valószínűleg meggátolta a baktériumok elszaporodását, a méheknek így nem volt szükésge annyira saját immunrendszerükre" - magyarázta Mike Simone kutató az Evolution című szaklapban megjelent beszámolóban.

Az, hogy ilyen rövid idő elteltével megmutatkoztak a propolisz hatásai, a kutatókat is meglepte. Az eredmény magyarázatot adhat arra, hogy a társas rovarok miért gyűjtenek szorgosan gyantát fészkük építéséhez.