Magyar fotó a nemzetközi holdmozaikon

Vágólapra másolva!
A Csillagászat nemzetközi éve alkalmából a máltai obszervatórium olyan holdfotót állított össze, amelynek egyes részei más és más országokban készültek. A mozaik készítésének apropója nemcsak az, hogy Galileo Galilei 400 éve fordította tévcsövét többek között kísérőnk felé, hanem hogy 50 éve indult el az első sikeres Hold-szonda, és idén van 40. évfordulója az emberes holdraszállásnak.
Vágólapra másolva!

A Moon for all mankind (Az emberiség Holdja) című program keretében készült montázs részeit idén májusban és júniusban teleholdak idején, összesen 40 országból rögzítették. A kép jobbra eső peremén az olasz zászló Galieli eredeti rajzának egy részét jelöli, míg az északi sarkvidéken látható a magyar felvétel. Itt éppen egy repülőgép is elhalad a holdkorong előtt. A képet a Magyar Csillagászati Egyesület tagjai, Jaksy Attila és Farkas Boglárka készítették. További részletek az MCSE és a máltai Apolen Obszervatórium honlapján olvashatók.

Forrás: Gordon Caruana Dingli, Leonard Ellul Mercer, Apolen Observatory, Malta

A negyven ország fotósai által készített mozaik a Holdról (Gordon Caruana Dingli, Leonard Ellul Mercer, Apolen Observatory, Malta)