Sikerült a vízbontás fénnyel - a hidrogéntermelés környezetbarát módja lehet

Vágólapra másolva!
Olasz kutatóknak sikerült ultraibolyához közeli fényt kibocsátó lézer segítségével, nagy nyomáson hidrogénre és hidroxilgyökre bontani a vizet. Ez azért jelentős eredmény, mert megnyithatja a lehetőséget a környezetbarát üzemanyagként szolgáló hidrogén viszonylag olcsó előállítására.
Vágólapra másolva!

Roberto Bini és munkatársai gáz halmazállapotú keverékeket vizsgáltak, és spektroszkóppal meghatározták, hogy milyen molekulák keletkeznek lézerfény hatására. Megállapították, hogy a szén-monoxid és a nitrogén jószerivel inert (azaz nem játszódik le semmilyen reakció). Ha azonban vizet adtak az iménti keverékhez, majd 1000 atmoszféra nyomáson besugározták az anyagokat, akkor gáznemű hidrogén és más molekulák keletkeztek.

A lézersugár hidrogénre és hidroxilgyökre hasította szét a vizet, és ezek a szabadgyökök további reakciókat katalizáltak a hozzáadott anyagoknál. A víz önmagában nem válik szét hidrogénre és oxigénre, feltehetőleg azért, mert a gyökök túlságosan gyorsan újra egyesülnek.

Mint a szerzők az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában (PNAS) leírták, a fotoaktivációnál alkalmazott nyomás, amely a reakcióhoz szükséges, napjainkban már nem tekinthető lehetetlenül magasnak, ezért megvalósítható az ipari méretű hidrogéntermelés is. Nagy térfogatú, nagy nyomású besugárzó reaktorokat lehetne használni a kémiai folyamatok fenntartásához, és ily módon talán olcsóbban, de mindenképpen környezetbarátabb módon lehetne üzemanyagként szolgáló hidrogént előállítani, mint más módszerekkel, például elektromos vízbontással.

Forrás: PNAS