A sivatagból fognák be a napenergiát Európa számára

Vágólapra másolva!
Német energetikai vállalatok vezetői ülnek össze a következő hónapban, hogy megvitassák annak a beruházásnak a tervét, amelyre méretét tekintve nem volt még példa: a Földközi-tenger déli partjainál, az észak-afrikai sivatagban készülnek befogni a napenergiát Európa számára. A naperőműrendszer 400 milliárd eurós beruházással készülne el.
Vágólapra másolva!

A mintegy húsz vállalat, köztük a Siemens és a Deutsche Bank, július 13-án olyan konzorciumot hoz létre, amely 400 milliárd eurót fektet be a Desertec nevet viselő projektbe - adta hírül a Süddeutsche Zeitung.

A Desertec keretében számos észak-afrikai országban építenének naperőműveket, azokban az államokban, ahol biztosított a politikai stabilitás - nyilatkozta lapnak Torsten Jeworrek, a Munich Re biztosítótársaságtól. Jeworrek biztatónak találja, hogy az alternatív energiapolitikát támogató Barack Obama elnök vezette Egyesült Államokból is érkeztek "pozitív jelzések", és Olaszország és Spanyolország is csatlakozhat a projekthez. A projekt technikailag kivitelezhető, a konkrét tervek a következő két-három év alatt készülhetnek el - mondta el Jeworrek. A Desertec Európa áramszükségletének körülbelül 15 százalékát fedezhetné, teljes kapacitással 100 gigawatt áramot fejlesztene - vázolta föl a német lap kérdésére a Siemens szóvivője.

Forrás: DESERTEC

A kép illusztráció

Az Észak-Afrikában és a Közel-Keleten fekvő sivatagokat annyival több napsugrázás éri, hogy az kiegyenlítené a 10-15 százalékos veszteséget, amit a terület és Európa közti távolság áthidalása okoz.

Ajánlat: Napenergiáról szóló cikkek az [origo]-n