Atomrobbantások helye: a Koreai-félsziget az űrből

Vágólapra másolva!
Május 25-ére, hétfőre virradóra Észak-Korea ismét sikeres föld alatti atombombatesztet hajtott végre. Műholdképünkön ezt nem, de a kettészakított országnak otthont adó Koreai-félszigetet megnézhetjük.
Vágólapra másolva!

Az Ázsia keleti partján, Japán szigetei előtt található félszigeten az 1950-es évek elejének háborúi nyomán alakult ki két állam.

A köztük húzódó határvonal nem valódi, békeszerződéssel rögzített államhatár, hanem fegyverszüneti vonal, amely mentén mindmáig előfordulnak fegyveres incidensek. Délen a nyugati világ és Japán által támogatott, nagyjából demokratikus Koreai Köztársaságot, közismert nevén Dél-Koreát látjuk (a felvételen ez a félsziget déli, felhősebb része), amelynek fővárosa, Szöul szinte a fegyverszüneti vonal szomszédságában fekszik. Észak-Korea, hivatalos nevén a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot délen a fegyverszüneti vonal, északon Kína határolja, és rövid, közös határszakasza van Oroszország távol-keleti területével is. Észak-Koreában mintha megállt volna az idő, a sztálini típusú kommunista rezsim a lakosság mindennapi ellátását is nehezen szervezi meg, miközben femmaradásának biztosítékát a fegyverkezésben, a drága atom- és rakétaprogramokban látja.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 650x850 kilométer

Nézze meg a felvételt feliratok nélkül!

A hétfő reggeli robbantásról a hivatalos szervek nem közöltek részletes adatokat. Az atomrobbantások mindazonáltal jól detektálhatók a földrengések észlelésére épített obszervatóriumokban, több ilyen regisztrátumból pedig helyüket és mélységüket is meg lehet becsülni. Az Amerikai Geológiai Szolgálat szerint a robbantást valószínűleg az északnyugati Kilju város térségében, több kilométeres mélységben hajtották végre.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvétele május 24-én készült.