A kaliforniai erdőtüzek az űrből

Vágólapra másolva!
A meleg idő megérkeztével itt a bozóttüzek szezonja az Egyesült Államok nyugati partvidékén. Lássuk, mi látszik az eseményekből az űrből, 700 kilométer magasságból.
Vágólapra másolva!

Az egy hete Kalifornia államban tomboló tűz miatt több tízezer embernek kellett elhagynia otthonát, Santa Barbara megyében szükségállapotot hirdettek ki.

Az alábbi felvétel az érintett területet és Kaliforniát mutatja; a vidék északi része az Egyesült Államokhoz, a déli Mexikóhoz tartozik. Nyugatról a Csendes-óceán határolja, melybe hosszan nyúlik déli irányba a Kaliforniai-félsziget.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 1000x1000 kilométer

A felvétel nagyobb méretben, feliratok nélkül

A Csendes-óceán partividékét Los Angelestől délre a felvételen szinte végig köd borítja. Azt, hogy a fehér színű felhő valójában alacsonyszintű köd onnan látjuk, hogy végig a parti hegyvonulatokon, pár száz méter magasságban végződik, tehát vékony; nyugati oldalán pedig nincs árnyéka, tehát a felszínen kezdődik. A tüzeket Los Angelestől északnyugatra, a part közelében találjuk - nem is a tüzek, hanem a délre hosszan elnyúló füstjük látható a műholdképen.

Forrás: ELTE

A kivágat kiterjedése 250x250 kilométer

A fenti, nagyított képrészleten e több mint kétszáz kilométer hosszan a tenger fölött elnyúló füstzászlót láthatjuk. Keletebbre egy kisebb, világosabb színű felhőgomoly akár a füst részecskéin is kicsapódhatott: ahol ennyire telített a levegő párával, mint ahogy a köd is mutatja, ott a füstből könnyen felhő csapódhat ki. A füst keleti oldalán a tenger felszíne világosabb; itt a Nap tükröződik a hullámokról. A párhuzamos sávok nem a vízfelszín jellegzetességei, azokat a műholdas érzékelő rendszer öregedése miatt bekövetkezett hibák okozzák.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvétele május 8-án készült.