Hidrobiológiai kutatóközpontot hozna létre az MTA

Vágólapra másolva!
A Magyar Tudományos Akadémia vezetése szeretne létrehozni egy európai értelemben is versenyképes hidrobiológiai központot a Duna, a Tisza és a Balaton kutatására, lehetőség szerint már jövőre. Az intézmény központja a tihanyi Limnológiai Kutató Intézet lenne - közölte Pálinkás József akadémiai elnök.
Vágólapra másolva!

A tervezett hidrobiológiai központ második részlege a Dunakutató Intézet, amelyet a gödi Dunakutató Állomásból alakítanának ki, de más telephelyen. A harmadik részleg a Tisza kutatásával foglalkozna, ezt a debreceni Atommagkutató Intézet egyik épületében rendeznék be.

Az ország vízkészlete az egyik legfontosabb stratégiai értékünk lesz a következő évtizedekben. A magyar folyókkal látszólag nincs gond, ingadozások kimutathatók, de hosszú távon a Duna és a Tisza vízhozama állandó. A Duna átlagos vízhozama másodpercenként 2350, a Tiszáé 800 köbméter.

A hazai vízügyesek prognózisa szerint ötven év múlva várhatóan egy-öt százalékkal csökken a hazai folyók közepes vízhozama. A legnagyobb visszaesést a Maros vízgyűjtőjére becsülik.

Forrás: [origo]