Astronomy and Civilization - konferencia Budapesten

Vágólapra másolva!
Augusztus 10. és 13. között nemzetközi csillagászati konferenciát tartanak hazánkban. A konferencia a Csillagászat nemzetközi éve 2009 rendezvénysorozatához kapcsolódva a csillagászat, a tudomány és a civilizáció összefüggéseit vizsgálja.
Vágólapra másolva!

Jövőnk alapja a Világegyetem minél teljesebb és mélyrehatóbb megismerése. Tény, hogy a csillagászat a legrégibb és legalapvetőbb tudomány, és hogy mindig is alapvető jelentőségű volt a többi alaptudomány fejlődése számára, sőt még alkalmazásai is rendkívül széleskörűek. A csillagászat felismerései és megfigyelései alapvető következményekkel járnak a tudomány, a filozófia, a kultúra és a Világegyetem egyetemes fogalma számára. A tudományos világkép mondja meg, melyek a fontos kérdések, és hogyan lehet ezekre választ találni. A tudományos világkép végső alapja pedig maga a kimeríthetetlen Világegyetem.

Astronomy and Civilization
Nemzetközi konferencia, 2009. augusztus 10. és 13.
Helyszín:ELTE TTK, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/c

A konferencia mottója: "A szellemi szint minden korszakban alkalmazkodott a Világmindenségről általánosan elfogadott elméletekhez." (Paul Couderc: A csillagászat története, 1964, 8).

ForrA!s: MTA CSKI

A konferencia célja, hogy felhívja a figyelmet a csillagászat, a természettudomány és a civilizáció jövőjének kapcsolatára, elsősorban a csillagászat alapvető szerepére civilizációnk kifejlődésében és jövőjének meghatározásában. Ezt a célt szolgálják a tudomány nagy kérdéseit, illetve a csillagászat, a filozófia, a művészet és a vallás kapcsolatát megvilágító plenáris előadások, illetve a fenti témákat a fizika, biológia, asztrobiológia, komplexitás-tudomány kérdéseivel együtt vizsgáló szakemberek miniszimpóziumai.

  • A konferencia helyszíne: ELTE TTK, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/c
  • Szervezi: Eötvös Loránd Fizikai Társulat MTA KTM Csillagászati Kutatóintézet ELTE
  • A konferencia honlapja
  • Kapcsolattartó: Sipos Nikoletta (1) 391 93 60