A füstölgő Hawaii az Atlantis űrrepülőgépről

Vágólapra másolva!
A hawaii-i Kilauea tűzhányó 1983 óta folyamatosan működik. A Kilauea aktivitását örökítette meg 2009. május 13-án a Hubble-űrtávcső utolsó javítását végző legénység az Atlantis űrrepülőgépről.
Vágólapra másolva!

Az 1247 méterre magasodó Kilaueából a felvételen három helyen száll föl vulkáni füst: a Halema'uma'u-kráterből, a Pu'u 'O'o-kráterből, illetve ott, ahol a sziget délkeleti partjain a láva az óceánba ömlik. A vulkáni füst és a köd együtt füstködként takarja be a sziget alacsonyabban fekvő tájait.

Forrás: NASA

A felvétel nagyobb méretben, feliratok nélkül

A Hawaii Vulkánobszervatórium rendszeresen tájékoztatja a lakosságot a tűzhányók aktivitásáról, az egészségügyi hatóságok pedig naponta adnak jelentést az aktuális füstköd-koncentrációról. A felvétel készültekor a Hawaii Vulkánok Nemzeti Parktól nyugatra eső területen az erre érzékenyeket figyelmeztették a füstköd fokozottabb jelenlétére.

A Hawaii-szigetek legnagyobbikán található öt vulkánból napjainkban kettő működik: a Föld egyik legaktívabb vulkánja, a 4170 méteres Mauna Loa (amelynek további 5 kilométeres része a víz alatt van, a talpától a csúcsáig tehát több mint 9 kilométer magas, és ezzel a Föld legnagyobb vulkánja), illetve a jóval alacsonyabb, 1247 méteres Kilauea. A 4205 méteres Mauna Kea és két társa, a Kohala és a Hualalai mára már kihunyt.

Ajánlat: Késhet az Atlantis - friss hírek az űrrepülőgép küldetéséről