Sárfolyások és dűnék a tavaszi Marson - a nap fotója

Vágólapra másolva!
A NASA két nagyfelbontású felvételén a víz és a szél nyomait láthatjuk a vörös bolygó felszínén. Az ismét normál üzemmódban működő Mars Reconnaissance Orbiter HiRISE-kamerája által rögzített képeken néhol 25 centiméteres részletek is azonosíthatók a Mars déli féltekéjén, ahol éppen tavaszodik.
Vágólapra másolva!

Az első kép egy, a Mars déli féltekéjén lévő kráter meredek falát mutatja. A fotón az északi, északkeleti irányba tekintő lejtő látszik, amelyet folyásnyomok szabdalnak. Az ilyen sárfolyásoknak is nevezett képződmények nyomai magas szélességen figyelhetők meg, és vagy felszín alatti víz feltörésével, vagy megolvadó hófoltokból származó víz lefolyásával keletkeznek. Viszonylag fiatal alakzatok, nem idősebbek ötmillió évnél.

Forrás: AFP, NASA, JPL

Fiatal folyásnyomok egy kráterfalon. A kép nagyméretű változatának letöltése (AFP, NASA, JPL)

A következő felvétel szintén egy déli kráter aljzatát mutatja, amelyen dűnék láthatók, főleg a kép jobb oldalán. Néhol apró, magányos sziklák is azonosíthatók, valamint közepén lent, ívesen futó világosabb képződmények is feltűnnek. Ezek idős, réteges szerkezetű üledékek kibukkanásai a felszínen.

Forrás: AFP, NASA, JPL

Egy dűnemező és környéke a Marson. A kép nagyméretű változatának letöltése (AFP, NASA, JPL)

A Mars Reconnaissance Orbiter HiRISE-kamerája által készített korábbi felvételeket Óvatosan élesztgetik a legnagyobb Mars-szondát című cikkünkben láthat.