Kamerák előtt a világ legritkább orrszarvúi - videó

Vágólapra másolva!
Az indonéziai Ujung Kulon Nemzeti Parkba telepített kamerák hamarosan komoly segítséget nyújtanak a világ legritkább orrszarvújának megismerésében. Harmincnégy kamera követi majd a jávai orrszarvúak minden mozdulatát.
Vágólapra másolva!

"A program sokat segíthet a legveszélyeztetettebb nagy emlősfajon" - mondja Adhi Rachmat Hariyadi, az Ujung Kulon Nemzeti Parkban folyó, a WWF-International által szervezett megfigyelés vezetője. "Már kilenc állatról készült felvétel, köztük egy anyáról és borjáról."

A félénknek ismert jávai orrszarvú (Rhinoceros sondaicus) legutóbb akkor került rivaldafénybe, amikor az egyik nőstény fellökte és tönkretette az egyik kamerát, valószínűleg attól való félelmében, hogy az bánthatja borját.

A térfigyelő videokamerák tulajdonképpen egyszerű fényképezőgépek infravörös kioldógombbal. A kamera felvételt készít minden esetben, amikor mozgást észlel az erdőben. Komoly kutatómunkára van szükség annak megállapításához, hogy mi a kamera számára a legmegfelelőbb hely, amit aztán általában egy fára szerelnek fel az erdőnek azon elhagyatott és nehezen megközelíthető helyein, ahol a ritka, kihalás szélére került nagytestű emlősök élnek - olvasható a WWF Magyarország internetes oldalán.

A két megmaradt populáció közül az Ujung Kulon Nemzeti Parkban élőknek van nagyobb esélyük a túlélésre, mivel csak ezekről tudjuk biztosan, hogy szaporodnak - a vietnámi Cat Tien Nemzeti Parkban nincs megbízható jele a jávai orrszarvúk szaporodásnak. Fajmegőrzési szakemberek olyan területet keresnek, ahol egy második állományt lehetne létrehozni.

Az indonéz kormány a WWF-fel, a Nemzetközi Orrszarvú Alapítvánnyal (International Rhino Foundation, IRF), a Yayasan Badak Indonéziával (YABI) és az amerikai Hal- és Vadgazdálkodási Szolgálattal együttműködve igyekszik megmenteni a jávai orrszarvút a kipusztulásról.