Nem műholddarabok hullottak Texas felett

Vágólapra másolva!
Az amerikai szövetségi légügyi hatóság (Federal Aviation Administration, FAA) is módosította álláspontját, és a Texas feletti látványos tűzgömböt természetes eredetűnek tartja.
Vágólapra másolva!

Mint arról tegnapi cikkünkben beszámoltunk, Texas állam felett látványos, feldarabolódó tűzgömböt figyeltek meg helyi idő szerint vasárnap reggel. Az 1-2 másodpercig tartó jelenségről videófelvétel is született, és sok szemtanútól kapott beszámolót a rendőrség.

Néhány külföldi hírforrás, főleg az USA szövetségi légügyi hatósága (Federal Aviation Administration, FAA) információira támaszkodva elképzelhetőnek tartotta, hogy a néhány nappal korábban bekövetkezett műholdütközés során keletkezett törmelékek hullottak vissza a Földre. Az információt néhány hazai hírforrás is átvette.

Legutóbb kiadott nyilatkozatában aonban már az FAA is a természetes jelenséget (meteort) tartja az elsődleges lehetőségnek. A test a felvételek alapján gyorsan, közel 20 kilométer/másodperc sebességgel mozoghatott az égen, és viszonylag meredek szögben érkezett. Ezzel ellentétben a Föld körüli pályáról a légkörbe belépő testek sebessége csak 7-10 kilométer/másodperc körüli.

A különbséget magunk is érzékelhetjük, ha összehasonlítjuk fenti videót egy híres és szomorú felvétellel a légkörben elégő Columbia űrrepülőgépről. Az utóbbi esetben kifejezetten lassan vonult át az égen az objektum, miközben feldarabolódott.

Videófelvétel a Columbia űrrepülőgép feldarabolódásáról

Mivel a műholdütközés 800 kilométer magasan történt, a szakértők szerint a darabok több száz, illetve néhány ezer év alatt fékeződnek le csak annyira, hogy a légkörbe lépjenek. Addig csak a veszélyes és elkerülendő űrszemét mennyiségét gyarapítják.