Loch Ness és a Kilimandzsáró is verseng a természeti csodák listáján

Vágólapra másolva!
A Grand-Canyon, a Mount Everest és Loch Ness januártól több mint 200 egyéb varázslatos hellyel verseng, hogy bekerüljön a világ legszebb természeti látványosságai közé. Megkezdődött a Világ 7 természeti csodájának negyeddöntője.
Vágólapra másolva!

Folytatódik a szavazás a világ legszebb természeti kincseire.

A versenyt a svájci székhelyű New7Wonders Foundation civil alapítvány indította a már évek óta sikeresen működő Világ 7 új csodája verseny mintájára. A Világ 7 természeti csodája címre az első körben közel 300 jelölés gyűlt össze a világ 222 országából hegycsúcsokra, tavakra, sivatagokra, tűzhányókra és egyéb természeti látnivalókra - ezt szűkítette le a bíráló bizottság országonként egy-egy jelöltre. Az olyan látványosságok, amelyeken több ország is osztozik - mint például a Kanada és az Egyesült Államok határán alázúduló Niagara-vízesés vagy a Svájc és Olaszország találkozásánál magasodó Matterhorn - további 39 jelöléssel gazdagították a nevezések számát, így alakult ki a 261-es lista.

Forrás: AFP

A Nap a Mount Everest mögött

A negyeddöntőbe az ismertek - mint a Kilimandzsáró, a Grand-Canyon, a Mount Everest, a Fuji, a Gangesz vagy a Csád-tó - mellett olyan kevésbé ismert helyszínek is bekerültek, mint a kirgizisztáni Isszik-kul tó, a csendes-óceáni Yasur-tűzhányó vagy a kolumbiai Chicamocha-kanyon.

Forrás: AFP

Loch Ness

A korábbi tapasztalatok alapján a szervezők arra számítanak, hogy a július 7-ig tartó negyeddöntőben mintegy egymilliárd ember interneten, telefonon vagy sms-ben leadott szavazata fogja leszűkíteni a kört 77 elődöntős természeti csodára. A féléves szavazás után az alapítvány által megbízott zsűri Federico Mayor korábbi UNESCO-elnök vezetésével 21-re szűkíti majd a jelöltek számát. Így alakul ki az elődöntősök köre, amelyből a legszebb hétre 2011-ig adhatjuk le majd szavazatainkat.

Forrás: AFP

A Grand-Canyon

A verseny fő szervezője, Bernard Weber korábban azt nyilatkozta, hogy a világ hét természeti csodájának kiválasztásával a látnivalók fokozott védelmére kívánja felhívni az emberek figyelmét.