Óriáspanda-születés Japánban

Vágólapra másolva!
A kobei állatkertben a kamerák előtt adott életet bocsának Tan Tan, a kert nőstény óriáspandája. A felvételen bámulatos gyorsasággal, egy szempillantás alatt csusszan ki az újszülött anyjából. A pandakölyök néhány nappal a születése után elpusztult.
Vágólapra másolva!

A kobei állatkert honlapján arról számolt be, hogy az újszülött óriáspanda néhány naposan múlt ki ismeretlen okokból. Állatkerti szakemberek és állatorvosok folyamatosan figyelemmel kísérték az állat életfunkcióit, de nem tehettek semmit megmentése érdekében. A 25 centiméteres, 100 grammos jövevény, augusztus 26-án született a kobei Oji Állatkertben.

A 12 éves Tan Tan kicsinye 20 év után az első óriáspanda volt, amely mesterséges megtermékenyítés után jött a világra Japánban, és az első, amely ebben az állatkertben született. A beavatkozást idén tavasszal végezték el, a donorhím a szintén 12 éves Ko Ko volt. Mindkét állatot Kínától, 2010-ig vette "bérbe" az Oji Állatkert, amely évi egymillió amerikai dollárt fizet értük. A szerződés értelmében a megszületett bocs 18 hónap elteltével Kínában került volna.

A szigetországban ez volt a negyedik óriáspanda, amely azóta született, hogy a japánok 1988-ban megkezdték a faj mesterséges megtermékenyítéssel történő szaporítását.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ZfNhv1lv2EwhCJpt

Az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) a Föld leginkább veszélyeztetett állatfajai közé tartozik. Élőhelye valaha Kínán kívül Délkelet-Ázsiára is kiterjedt, ám ma csupán mintegy 3000 panda élhet természetes rezervátumokban, a tengerszint feletti 2700-3700 méteres magasságban, bambuszerdőkkel borított hegyek között Szecsuanban, valamint a szomszédos Kanszu (Gansu) és Sanhszi (Shanxi) tartományban. A nagytestű növényevők számának fogyatkozására először egy 1968-ban elkészített felmérés mutatott rá: akkor 196 egyedet számláltak össze a Kína nyugati erdőségeiben 300 négyzetkilométeren elterülő rezervátumban. A faj megmentésére nemzetközi tenyésztőprogram indult, amelyben mesterséges megtermékenyítéssel szaporítják e ritka állatokat.