Dolly partot ér - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Nyár közepén kezdődik az atlanti hurrikánszezon; Texas és Mexikó partjain az elmúlt héten érte el a szárazföldet a legújabb hurrikán, Dolly. Műholdképünk a partot érés időszakában mutatja a forgószél felhőzetét.
Vágólapra másolva!

A hurrikánok a Föld hőháztartásának, hőáramlásának fontos elemei; a forró égöv melegének egy részét szállítják a közepes szélességekre.

Az atlanti hurrikánok (a Csendes-óceánon a hasonló képződményeket tájfunnak nevezik) Dél-Amerika és Afrika közt, az egyenlítői térségben alakulnak ki, és északnyugat felé sodródva haladnak, általában a Karib-tenger irányába. Némelyik az észak-amerikai szárazföldet is eléri - azok az újsághírek, amelyek hozzánk is eljutnak, általában ilyenekről szólnak. A Dolly névre keresztelt forgószél is ilyen; az elmúlt hét közepén ért partot a Mexikói-öböl nyugati szélén, az Egyesült Államok és Mexikó határvidékén.

Forrás: ELTE

Töltse le a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

A hurrikán felhőzetét a képen a tenger felett látjuk. A képződmény lassan halad a part felé, miközben a belső forgásából eredően haladási sebességénél jóval nagyobb szeleket gerjeszt. A trópusi ciklonok, hurrikánok fennmaradásához az szükséges, hogy meleg tengerfelszínek felett haladjanak (a tengervíz hőmérsékletének műholdképes térképezéséről múlt heti írásunkban olvashat), amint a szárazföld fölé sodródnak, erejük lényegesen lecsökken, és időjárási frontként haladnak tovább észak felé.

Az Aqua műhold MODIS-rendszerének felvétele július 22-én készült.