Felvételek egy miniatűr szitakötőgép repüléséről

Vágólapra másolva!
Holland mérnökök parányi repülő szerkezetet készítettek, amely csapkodó szárnyaival épp úgy néz ki, mint egy szitakötő. A távirányítású, kamerával felszerelt jármű várhatóan igen jól használható majd a nehezen megközelíthető vagy veszélyes helyek légi felderítésére.
Vágólapra másolva!

A hollandiai Delft műszaki egyetemén kifejlesztett DelFly Micro nevű "mikro-légijármű" mindössze 3 gramm tömegű, szárnyfesztávolsága 10 centiméter. Jelentősen kisebb, mint sikeres elődei, a DelFly I (2005) és a DelFly II (2006). A DelFly Micro alig 1 grammos elemével nagyjából 3 percet képes a levegőben tölteni, a maximális sebessége másodpercenként 5 méter.

A DelFly repülési technikájának alapelvét a rovaroktól lesték el a fejlesztők. A mesterséges szitakötőre miniatűr, alig fél grammos kamerát szereltek; a szerkezet jeleit egy földi vevőállomásra továbbítja. A delfti egyetem által kifejlesztett szoftver segítségével a műrovar képes a tárgyakat önállóan felismerni. A kamera tévékép minőségű képet továbbít, ami lehetővé teszi, hogy a DelFly II-t a számítógépről irányítsák. Egy joystick használatával lehet manőverezni vele, mintha a kezelő valójában a repülő szerkezet pilótafülkéjében ülne. A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy ugyanez a DelFly Micro "szitakötővel" is megvalósítható legyen.

A Delfly Micro repülése

Folyamatos kicsinyítés

A DelFly-sorozat fejlesztése az összes alkotórész állandó miniatürizációjának története. A DelFly I még 23 grammos és 50 centiméter szárnyfesztávolságú volt, a DelFly II már csak 16 gramm tömegű és 30 centiméteres szárnyú, a DelFly Micro pedig - mint említettük - még ennek is töredéke.

A DelFly II nagy figyelmet váltott ki 2006-ban, mivel nemcsak vízszintesen tud repülni (óránként 21 kilométeres sebességgel), hanem képes lebegni és hátrafelé repülni, mint a kolibri. A DelFly Micro még nem alkalmas ilyen mutatványokra.

Forrás: tudelft.nl

3 grammnyi tömeg, 10 centiméteres fesztávolság

A program következő célja, hogy néhány éven belül kifejlesszék az 1 grammos és 5 centiméteres szárnyú DelFly NaNo elnevezésű repülő "rovart" - a Micro fontos köztes állomása ennek a fejlesztési folyamatnak. A másik jövőbeli cél, hogy a képfelismerő szoftvernek köszönhetően a DelFly képes legyen teljesen önállón repülni.