Újabb fehér bálna bukkant fel Ausztráliánál

Vágólapra másolva!
Igen ritka állat, egy fehér hosszúszárnyú bálna jelent meg Ausztrália keleti partjainál, a Byron-öböl közelében. Az eset lázba hozta a tengerbiológusokat, mivel idáig egyetlen fehér bálnáról tudtak, s ez biztosan nem az.
Vágólapra másolva!

A mostani példány, amelyet a helyi televízió is lefilmezett, valószínűleg a korábban ismert Migaloo-nak keresztelt fehér bálna rokona (a képeken az utóbbit láthatjuk). Migaloo - neve az ausztrál őslakosok nyelvén fehér cimborát jelent - igazi híresség a kontinensen, hiszen az egész bolygón csak itt tudnak fehér bálnáról - magyarázta az eset kapcsán a BBC-nek Peter Harrison professzor, a Southern Cross Egyetem bálnakutatási központjának munkatársa.

Forrás: EPA

Ajánlat: Egyre gyakoribb látvány: kék bálnák a kaliforniai olajfúró tornyok között

Extrém udvarlás az állatvilágban: a hosszúszárnyú bálna

A most látott példány, bár nagyrészt fehér, feje és farokuszonya környékén néhány sötétebb folt is látható. Az albinizmus a vadon élő állatok között rendkívül ritka jelenség, az azt hordozó gén a fajok nagy többségénél recesszív. A kutatók nem tartják kizártnak, hogy a most látott egyed Migaloo leszármazottja.

Forrás: EPA

Ajánlat: A hosszúszárnyú bálna titokzatos éneke

Két éve láttak egy anyabálnát fehér borjával úszni a Byron-öbölben, ám DNS-vizsgálatok nélkül nem lehet megállapítani a rokonságot. Migaloo-tól már korábban vettek bőrmintát, amiből kiderült, hogy az állat egy hím példány, a további vizsgálatok során pedig fény derülhet arra, valódi albínó-e, és arra, milyen rokonsági kapcsolatban áll az öböl környékén újra és újra megjelenő hosszúszárnyú bálnákkal (Megaptera novaeangliae).

Forrás: EPA

Ajánlat: Keresik a megoldást, és ölik a bálnákat