Erősödnek a légörvények a felmelegedéstől

Vágólapra másolva!
Egy új matematikai modell számításokkal is igazolja, hogy a globális felmelegedéssel párhuzamosan erősödnek a légörvények: várhatóan jelentősen növekszik a tornádók, hurrikánok és ciklonok intenzitása. A földfelszín hőmérsékletének 1-2 Celsius-fokos emelkedése akár 10%-kal növelheti pusztító hatásukat.
Vágólapra másolva!

A légköri örvényeket eddig leíró modellek sok olyan paramétert tartalmaztak, amelyeket csak hozzávetőlegesen tudtak megbecsülni a szakemberek. Emiatt nehéz volt olyan szimulációkat végezni, amelyekben egy-egy környezeti hatás kisebb módosulásának következményeit vizsgálni lehetett.

A különböző légköri örvények (forgószelek, tornádók, hurrikánok, víztölcsérek, ciklonok) modellezése terén Nilton Renno (University of Michigan) most jelentős előrelépést tett egy régóta használt módszer átalakításával. A szakemberek már évtizedek óta alkalmazzák a 18. században megalkotott Bernoulli-egyenletet néhány, az áramló gázban lezajló folyamat modellezéséhez. A számításokban azonban nehéz figyelembe venni azt a sok paramétert, amelyek a gáz állapotát egy adott pillanatban jellemzik, ezért eddig csak sok általánosítás mellett tudták megadni az áramlás sebességétől csökkenő gáznyomás értékét.

Az új módszer azonban úgy képes megállapítani az egy-egy légörvényben lévő összenergiát, hogy számos eddig elhanyagolt tényező aktuális értékét is figyelembe veszi. Ilyen például a gázmolekulák közötti súrlódás, a vízgőz kondenzálódása stb. Ezzel a korábbiaknál pontosabb és főleg megbízhatóbb becslések adhatók a légörvények viselkedésére, kezdve a legkisebb portölcsérektől egészen a kiterjedt trópusi ciklonokig.

A modell egyik érdekes következménye, hogy a globális felmelegedés lassan, csekély melegedés formájában jelentkező hatása is vizsgálható. Az új számítások alapján a Föld felszíni hőmérsékletének 1-2 Celsius-fokos emelkedése néhány százalékkal növeli az örvények intenzitását, ami pusztító erejüket tekintve akár 10%-os emelkedést is jelenthet.

A fenti állítás megerősíti néhány meteorológus korábbi kijelentését, mely szerint a világtenger felszínének enyhe melegedésével kapcsolatban erősödtek a hurrikánok az elmúlt 50 évben. (Meg kell jegyezni, hogy a legutóbbi időszak két legismertebb trópusi ciklonja, a Katrina és a Nargis pusztítása elsősorban nem a melegedés, hanem egyéb tényezők miatt volt ilyen nagy.)

Forrás: NASA

Az új modell alapján tehát a globális felmelegedés során egyre erősebb légköri örvényekkel számolhatunk, ugyanakkor a fenti megközelítés továbbfejlesztésével a korábbiaknál pontosabb előrejelzést is nyerhetünk róluk. Nilton Renno a modellt nem csak a földi légörvényekre alkalmazza. Kutatóként részt vesz a Marson dolgozó Phoenix-szonda munkájában, ahol az előre jelzett és megfigyelt szélsebességeket, valamint a porördögök előfordulási gyakoriságát vizsgálja.

Az Izabella hurrikán keletkezése Afrika, majd vándorlása az Atlanti-óceán felett (NASA)