A Földközi-tengerben is nyelvjárásokat találtak delfineknél

Vágólapra másolva!
A delfinek egyes csoportjaiban valóságos "nyelvjárások" alakultak ki. Ennek vizsgálatára június végén indult el Genovából a "Delfinek vitorlása" nevű expedíció.
Vágólapra másolva!

Napjainkig a cetek világán belül létező különböző "nyelvjárások" létezését csak az Észak-Amerika csendes-óceáni partjainál élő kardszárnyú delfineknél mutatták ki, amelyek két csoportra oszlanak. Az egyik egy meghatározott területen él, ezen belül vadászik lazacra és más halakra. A másik csoport vándorol és tengeri emlősöket, köztük fókákat is zsákmányol.

Ez a különbség kommunikációjukban is megnyilvánul. A vándorló delfinek csendesek, amikor a helyhez kötődők területén haladnak át, hogy kerüljék a konfliktusokat. Megfigyelték, hogy az egyes csapatok különböző hangokkal érintkeznek egymással.

A torinói egyetem kutatói ugyanezeket a sajátosságokat figyelték meg a Földközi-tengerben élő delfineknél. Minden populációnak megvan a maga "nyelve". Ez a felfedezés azért is hasznos, mert lehetővé teszi annak meghatározását, hogy honnan jönnek az egyedül úszkáló állatok. Az egyszerű akusztikai információ alapvető adatokat szolgáltathat megóvásukhoz.

Forrás: Texas University