Óriás varangy pusztítja a krokodilokat Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Az óriási aga varangy folytatja pusztító hadjáratát Ausztráliában. Az eredetileg az amerikai kontinensen honos, 1935-ben a cukornád kártevője ellen kísérletképpen betelepített kétéltű természetes ellenség híján robbanásszerűen szaporodik a kenguruk földjén. Miután több varánusz- és kígyóállományt megtizedelt, úgy tűnik, most a krokodilokon a sor.
Vágólapra másolva!

A sydney-i egyetem kutatói az ausztrál édesvízi, avagy Johnson-krokodilok (Crocodylus johnsoni) drasztikus állománycsökkenésére figyeltek fel a kontinens északi részén. Amikor Mike Letnic, a kutatás vezetője kollégáival összehasonlította a lenti képen látható óriási aga varangy (Bufo marinus) elterjedési területét a krokodilokéval, feltűnt, hogy ahol felbukkantak a varangyok, mindenütt nagymértékben megnőtt az édesvízi krokodilok halálozási rátája. Ott, ahol korábban szinte alig láttak krokodiltetemeket, tömeges pusztulásról számolnak be a hírek. 2005 óta egyes állományok nagysága negyedére csökkent.

Forrás: Getty Images

Ajánlat: Egykilós varangyot fogtak Ausztráliában

A Föld tíz leghalálosabb állata

A világ tíz legfurább kétéltűje

A krokodil mindent megeszik, ami az útjába kerül, magyarázza Letnic, a húszcentis varangyok fején és hátán található mirigyek azonban halálos mérget fecskendeznek támadóik szervezetébe.

A krokodilfogyatkozás azért is nyugtalanítja a kutatókat, mert ha egy olyan csúcsragadozó, mint a Johnson-krokodil eltűnik, az az egész táplálékláncra, és így az ökoszisztéma teljes egészére is kihat. Az invázió megállítására tett eddigi összes kísérlet kudarcba fulladt. A kezdeti párezres varangyállomány mára becslések szerint a százmilliót is meghaladja Ausztráliában.