Kutyakomédia - kutyaklónozók háborúja

Vágólapra másolva!
A múlt héten szabadalmi vitába keveredett egy egyesült államokbeli és egy dél-koreai kutyaklónozással foglalkozó cég. Az amerikai cég szeretné leállíttatni az ázsiai vállalat "törvénysértő" tevékenységét. A tét igen nagy: dollármilliók forognak kockán.
Vágólapra másolva!

Az esetbe - amelyről többek közt a Nature híroldala is beszámolt - amerikai részről belekeveredett Hvang Vu-Szuk, a szöuli Nemzeti Egyetem (SzNU) korábbi professzora, akit botrányos körülmények között bocsátottak el, mivel meghamisította az emberi őssejtklónozási kísérleteinek eredményét, illetve dél-koreai részről az SzNU egyik jelenlegi professzora, Li Bjong Csun, aki korábban tagja volt Hvang csoportjának. Ez a kutatócsoport hozta létre 2005-ben az első klónozott kutyát, Snuppyt.

Li a szöuli székhelyű RNL Bio cégnek dolgozik, amely februárban jelentette be, hogy beszállt a klónozási üzletbe: egy amerikai asszony házikedvencét klónozták 150 000 dollárért. Június közepén a társaság az újságok címlapjára került négy klónozott kutya fényképével. A klónok "szülőanyjáról" azt állítják, hogy képes kiszagolni emberekben a rákos sejtburjánzásokat. A négy kutya közül kettőt egy japán biotechnológiai társaságnak adtak el, a vételárat nem hozták nyilvánosságra. A másik kettőért a hírek szerint minimum 500 000 wont (480 000 dollár) szeretnének kapni példányonként.

Lou Hawthorne, a kaliforniai Mill Valleyben székelő BioArts International nevű cég elnöke azonban nemrég kijelentette, hogy az RNL Bio jogtalanul klónozta a kutyákat. A múlt héten a BioArts - a szellemi tulajdonjogok kezelésével foglalkozó Start Licensing társasággal közösen - a klónozási tevékenység abbahagyására szólította fel az RNL Bio céget.

A Start Licensing birtokolja a "Dolly-szabadalmakat", azaz a Dolly nevű birkaklón előállításához használt eljárások szabadalmait. A BioArts International 27 országba - köztük Dél-Koreába - adta el a "macskák, kutyák és veszélyeztetett fajok" klónozási technikájára vonatkozó exkluzív jogok licenszét.

Budapesten találkoztak a kutyák kutatói

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszéke adott otthont a napokban a kutyák és közeli rokonaik evolúcióját, viselkedését, genetikáját és kognitív képességeit vizsgáló kutatók első nemzetközi konferenciájának. A konferencia főszervezőjét, Miklósi Ádámot az [origo] olvasói a Vendégszobában faggatták, a részletekről Tilos legkötve tartani című cikkünkben számolunk be.


A kutyaklónoké a jövő

A kutyák klónozásához az alapvető klónozási eljárás szükséges. A módszer fázisai, azaz a klónozni kívánt állat DNS-ének átvitele egy olyan petesejtbe, amelynek eltávolították a magját, valamint az átvitel időzítése a peteérés egy adott pontjára, mind megtalálhatók a Dolly-szabadalmakban. A módszer adaptálható más állatokra is, és a Dolly létrehozása után eltelt több mint öt év alatt majdnem egy tucat különféle állatot klónoztak.

A kutyákkal azonban nem olyan egyszerű a helyzet. Más állatok petéi a petefészekben érnek meg, ahonnan viszonylag egyszerű a kinyerésük. A kutyák nemi működése azonban jóval bonyolultabb, ezért az érett petesejtek kinyerése nagyon pontos időzítést kíván. Az első kutyaklón, Snuppy előállításához az SzNU kutatócsoportja egy speciális eszközzel mérte a vérbeli progeszteronszintet, és így határozta meg az ovuláció időpontját.

Forrás: Getty Images/Chung Sung-Jun

Li Bjong Csun professzor (középen) és munkatársai a szöuli Nemzeti Egyetemen
három klónozott afgán agárral

Hawthorne is tudja, mennyire nehéz kutyát klónozni. Ő volt az elnöke az azóta már megszűnt Genetic Savings & Clone cégnek, amelynek meghiúsultak a kutyaklónozási próbálkozásai. Hawthorne csoportja a petesejtek in vitro (élő szervezeten kívüli) megérlelésére koncentrálta erőfeszítéseit. Sosem próbálkoztak in vivo (élő szervezetben történő) érlelési folyamattal, mint Hvang és Li. Hawthorne azonban ezt lényegtelen különbségnek állítja be, és a fő eltérést az ő cége és az RNL Bio kutatóinak erőfeszítése közt a kísérletek számában látja. "Nekik ötezer kutya állt rendelkezésre, nekünk százhatvan. Ők három kutyát állítottak elő, az egyik halva született, egy nem sokkal a születés után elpusztult, és egy (Snuppy) maradt életben. Nekünk egy halva született kutyánk volt."

Hawthorne kijelentette: nem hagyják ellopni a szellemi tulajdonukat (vagyis a Dolly-szabadalmakat), amelyet Dél-Koreában is bejelentettek. Az RNL Bio eközben csendben és sikeresen dolgozik. Az állítólagos rákkiszimatoló kutyák mellett vagy tucatnyi más klónozott kutyát hoztak már létre. Ráadásul Dél-Korea a kutyaklónozást "nemzeti ügynek" tekinti, így minden támogatást megad a cégnek. Egy esetleges per kimenetele megjósolhatatlan, figyelembe véve az amerikai jogrendszer útvesztőit. Ám könnyen lehet, hogy a nagy vicsorgásnak békés farkcsóválás (azaz pénzügyi megegyezés) lesz a vége, hisz a jó üzletről senki sem szeretne lemaradni.

Összeállításunkat a Nature cikke alapján készítettük (Dog cloners baring their teeth, Published online 4 July 2008).