A legrövidebb életű négylábú

Vágólapra másolva!
Amerikai biológusok szárazföldi gerincesek között egyedülálló életciklust fedeztek fel Madagaszkáron: a Furcifer labordi névre hallgató kaméleon csupán egy évig él.
Vágólapra másolva!

A Madagaszkáron élő kaméleon nem emiatt különbözik lényegesen szűkebb rokonságától, csakhogy rövidke életét úgy osztja be, hogy abból nyolc-kilenc hónapot tojásban tölt. A fiatal állatok így vészelik át a hosszan tartó száraz időszakot.

Novemberben hirtelen rengeteg frissen kelt kaméleon jelenik meg a sziget száraz délnyugati részében, írja az oklahomai egyetem biológusa, Kristopher Karsten az Amerikai Tudományos Akadémia lapjában. Mind egyidősek, nincsenek fiatalabb vagy öregebb állatok. Aktív életük legfeljebb öt hónapig tart.

Miután kibújnak a tojásból, villámtempóban fejlődnek a kis hüllők: két hónapon belül ivarérettek lesznek, szaporodnak, majd rövidesen elpusztulnak.

Forrás: Oklahoma State university

Karsten szerint nincs még egy olyan szárazföldi gerinces állat, amely a tojás védelmében eltöltött viszonylag hosszú idő után ilyen rövidre szabná aktív életét.