Közel tízezren jelentkeztek űrhajósnak

Vágólapra másolva!
Beérkeztek a jelentkezések az Európai Űrügynökséghez: csaknem tízezer önkéntes jelentkező közül választják ki azt a közel egy tucat személyt, akik a következő évek során európai űrhajósok és azok tartalékai lehetnek.
Vágólapra másolva!

Az első körben majd tízezren jelentkeztek az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, amelyben - mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk - új európai asztronautákat keresnek, akik a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén részt vehetnek majd a Columbus modulban végzett kísérletekben.

Eddig 8413 jelölt mellékelte sikeres orvosi vizsgálatának eredményét. A jelentkezők közel 14%-a nő, megoszlásuk országok szerint:

Franciaország 22%
Németország 21%
Olaszország 11%
Egyesült Királyság 9,8%
Spanyolország 9,4%
Svájc 4,2%
Finnország 4%
Belgium 3%
Portugália 2,5%
Ausztria 2,5%
Hollandia 2,4%
Görögország 2%
Svédország 2%
Írország 1,5%
Norvégia 0,9%
Dánia 0,4%
Luxemburg 0,2%

A szervezők véleménye szerint nem lesz gond a megfelelő asztronauták kiválasztásával, mivel a jelentkezők kitűnő adottságokkal bírnak. Alkalmasságuk vizsgálata első körben fiziológiai és repülőorvosi felmérésekkel történik majd. Később pszichológiai teszteken is átesnek, s végül negyven fő marad, akikkel az ESA vezetői illetve világűrben járt asztronautái személyes felvételi beszélgetést folytatnak. A szerencsés kiválasztatottak kiképzése jövő nyáron kezdődik.

Hazánk jelenleg nem teljes jogú tagja az ESA-nak, ezért magyarok - egyelőre - nem jelentkezhettek űrhajósnak. A magyar űrtevékenység kiemelkedő a közép-európai régióban, így hamarosan remélhetőleg minden akadály elhárul csatlakozásunk elől.