A nőstény csimpánzok sok hímmel és csendben párosodnak

Vágólapra másolva!
A nőstény csimpánzok csendben maradnak szex közben, hogy nőstény társaik ne találjanak rájuk, és ne büntessék meg őket azért, mert a legjobb hímekkel párosodnak.
Vágólapra másolva!

A csimpánzok közösülésének megfigyelése során brit kutatók úgy találták, hogy a nőstények inkább törekszenek a lehetséges legtöbb hímmel párosodni, semmint hogy megtalálják a legerősebbet. Ezzel elbizonytalanítják az apa kilétét, ami később az utódok nagyobb védettségét biztosítja.

"Megkísérlik a rangosabb hímekkel elhitetni, hogy ők az apák" - mondta Simon Townsend, a skóciai St. Andrews Egyetem evolúcióbiológusa, a Public Library of Science (PLoS One) című nyílt internetes tudományos portálon szerdán megjelent tanulmány egyik szerzője. Ezáltal a nősténynek is nagyobb az esélye a későbbi védettségre.

A megállapítások arra utalnak, hogy legközelebbi genetikai rokonaink, a csimpánzok találkáikat rugalmasan igazítják a szociális tényezőkhöz. A közkeletű vélekedés szerint a nőstények arra használják a csábítást, hogy párosodásra való készségüket bizonyítsák, a hímek pedig - válaszként - versengenek a nőstény kegyeiért, és a végén a legerősebb válik partnerré, biztosítva ezzel a legéletképesebb utódokat. A mostani kutatások alapján azonban úgy tűnik, a nőstény csimpánzok egy kicsivel "jobban értenek" az ellenkező nemhez.

"Úgy tűnt, hogy a nőstény csimpánzok, amelyeket saját élőhelyükön megfigyeltünk, inkább azzal törődtek, hogy sok különböző hímmel párosodjanak anélkül, hogy a többi nőstény tudomást szerezzen erről, semmint hogy harcra késztessék a hímeket magukért" - mondta Townsend.

A csoport, amelynek munkájában a lipcsei Max Planck Intézet kutatói is közreműködtek, egy körülbelül nyolcvanfős csimpánzcsapatot követett nyomon Ugandában a Budongo erdőségben. A nőstényektől vizeletmintákat vettek, hogy termékenységük időpontját megállapítsák. Bár csak 4 napig tartott a nőstény csimpánzok termékeny ciklusa, 12 napon át csábították partnereiket. Az alacsonyabb rangú nőstények inkább voltak csöndben párosodás közben, vélhetően azért, hogy versenytársaikat távol tartsák.