Magyar gólyakamerát figyel a világ

Vágólapra másolva!
A világszerte működő webkamerák legnagyobb és legjobban felépített tematikus gyűjteménye, az EarthCam weboldalán a legjobb 10 közé került be a Magyar Madártani Egyesület nagyhalászi gólyakamerája. A fészekkel szomszédos templomtoronyra szerelt kamerán át négy fehérgólya-fióka életét követhetjük nyomon.
Vágólapra másolva!

Az amerikai New Jersey államban székelő EarthCam a világ egyik legátfogóbb, webkamerák telepítésével, technológiai hátterével foglalkozó vállalkozása. Honlapján több ezer webkamera kínálata között böngészhetünk, a kamerákra szavazni is lehet, attól függően, hogy mennyire nyerte el tetszésünket a látvány, a technikai megvalósítás vagy az élmény, amit nyújtott. Ezen a héten a Magyar Madártani Egyesület (MME) nagyhalászi gólyákat figyelő webkamerája bekerült a 10 legnépszerűbb látvány közé - tudatták levélben az egyesülettel az EarthCam honlapjának működtetői.

Az MME szakemberei idén tavasszal helyezték ki a kamerát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található Nagyhalász református templomának tornyára. Magyarországon 2008-tól összesen kilenc webkamerán figyelik a gólyákat, ebből nyolcat fehér, egyet pedig fekete gólya fészke közelébe tettek.

Forrás: MME

A webkamera az MME oldalán

Kövesse nyomon az eseményeket az MME rendszeresen frissülő blogján!

A nagyhalászi kamera az EarthCam oldalán

A nagyhalászi kamera mind helyét, mind technikai paramétereit tekintve különleges - tudtuk meg Nagy Károlytól, az MME Monitoring Központjának vezetőjétől, aki a nagyhalászi kamera "gazdája". Mivel a felszerelésnél áprilisban adódtak nehézségek, a gólyapár már a fészekben volt, mire sikerült beindítani a kamerát, az aggodalmak ellenére azonban a sürgés-forgás a toronyban csöppet sem zavarta a gólyákat. A webkamera különösen jó helyre került: alig néhány méterre áll a fészektől, kissé magasabban, így remek rálátást ad a fészekben zajló eseményekre. A Mobotix M12 kamera a napjainkban elérhető legjobb minőségű webkamerás megfigyelést biztosítja - a kép két-három másodpercenként frissül. Jövőre a remények szerint hanggal és folyamatosan frissülő felvételekkel fog üzemelni - mondta el Nagy Károly.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fehér gólya védelmi programját 2008-ban az [origo] tulajdonosa, a Magyar Telekom a Hozzáad program keretében támogatja, amelynek köszönhetően idén a nagyhalászi mellett a Pest megyei Tápiógyörgye egyik villanyoszlopán is helyeztek ki webkamerát.

Magyarországon mintegy 4800-5000 gólyapár költ. Fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 100 ezer forint.