Kép: nanohálót szőttek az olajszennyezések felitatására

Vágólapra másolva!
Számos anyag alkalmas az olaj felitatására, ám egy nemrégiben kifejlesztett találmány minden eddiginél ígéretesebb ebből a szempontból. A nanomembrán saját tömege 20-szorosának megfelelő mennyiségű olajat képes felszívni, így a jövőben olyan környezeti katasztrófák estén is bevethető lehet, mint a tengereket érő, több százezer tonnás olajszennyezések.
Vágólapra másolva!

Az olajszállító tankhajókat ért balesetek során a becslések szerint csupán 2000 óta közel 200 ezer tonnányi nyers kőolaj került a tengerekbe. A vízi és vízparti élővilágot tömegesen pusztító szennyeződések megfékezésére alkalmas megoldások keresése ezért fontos feladat a tudomány számára. A környezeti károk elhárításában komoly fegyver lehet az a membrán, amelyet a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói fejlesztettek ki. A brit Nature Nanotechnology című szaklapban publikált beszámolójuk szerint a parányi nanodrótokból álló háló felszívja az olajat, de taszítja a vizet.

A nanostruktúra üreges szerkezetű, drótjai mindössze 20 nanométer vastagok - ez nem sokkal nagyobb, mint egy DNS-szál átmérője. A kutatást vezető Francesco Stellacci és munkatársai által kifejlesztett eljárás során a nanodrótokat hálóba szövik, majd ebből körülbelül 30 centiméter széles és 50 mikrométer vastag lapokat készítenek. (A nanométer a méter milliárdod, a mikrométer a méter milliomod része.) Ezt követően a szövet felületét víztaszító réteggel vonják be.

A nanomembránt nagyrészt levegő tölti ki. Amikor olajba mártják, a levegő helyét az olaj foglalja el, így a membrán saját tömege hússzorosának megfelelő mennyiségű olajat képes felfogni.

Néhány olajkatasztrófa adatai az elmúlt évekből
HelyszínA szennyezés okozójaIdőpontMennyiség (tonna nyersolaj)
Perzsa-öbölÖböl-háború1991. jan. 23.136 000-1,5 millió (a történelem legnagyobb olajszennyezése)
Mexikói-öbölIxtoc-olajkút1978. jún. 3., 1980. márc. 23.454 000
480 000
Földközi-tenger, Genova közelébenAmoco Haven tankhajó1991. ápr. 11.144 000
Galícia partjai, SpanyolországPrestige tankhajó2002. nov. 13.63 000
Alaszka, USAExxon Valdez tankhajó1989. márc. 24.37 000
Sárga-tenger, Dél-KoreaHebei spirit2007. dec. 7.10 800


(Forrás: wikipedia.org)

Környezetbarát vagy épp ártalmas?

Az új anyag a tengereken bekövetkező olajkatasztrófák mellett hatékony segítséget jelenthet az olajban oldódó vízszennyező anyagok tisztításában. A nanomembrán néhány hónapig a vízben hagyható, s ha ezután kiemelik, még mindig száraz, ám magába szívta a vízben előforduló, olajban oldódó szennyezőanyagokat - mutat rá Stellacci. Az anyag ráadásul könnyen újrahasznosítható: 130 Celsius-fokra hevítve megtisztul, a benne lévő olaj elpárolog. Egyetlen hibája, hogy előállításakor mangán-oxidot használnak, amelynek biztonságosságáról, mérgező hatásáról megoszlanak a vélemények, ezért kérdéses, hogy a nanomembrán valaha kereskedelmi forgalomba kerül-e - hívta fel a figyelmet Joerg Lahann, a Michigani Egyetem vegyészmérnöke.