Vulkáni köd a Hawaii-szigetek felett - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Űrfelvételeket nemcsak a műholdakon elhelyezett automata észlelőberendezések készítenek. Az emberes űrrepülések során is sok fénykép készül a Földről. Ráadásul az űrhajósok nem "automaták": felismerik az érdekes témákat. E heti műholdképünk esetében is ez történt.
Vágólapra másolva!

Hawaii szigeteit ferde szögben láthatjuk, ez azonban mit sem ront a kép élvezhetőségén, sőt oldalnézetből az is látszik, milyen hatalmasak e szigetek vulkánjai, a Mauna Kea és a Mauna Loa.

Az északi irányt a felvétel jobb felső sarkában levő nyíl jelzi. Érdekesek a szigetek körül kialakuló felhőalakzatok is, a fő látványosság azonban a bal alsó sarok közelében, kisbetűkkel is megjelölt füstoszlopokat eregető Kilauea vulkán. Ez a tűzhányó szinte állandóan működik, idén tavasszal azonban egy új, robbanásos kitörési szakasz kezdődött, amely az űrből is jól látható füstkibocsátással járt (a képen "Kilauea plumes" felirat jelzi ezeket). Az így keletkező vulkáni köd aztán a helyi széljárással eljut a közeli szigetekre, és homályossá teszi a partvonalakat, e felvételen is.

Forrás: NASA

Nézze meg a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

A felvétel május 17-én, digitális fényképezőgéppel készült a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről.