Genetikai felfedezés: az alkohol, a gének és a rák kapcsolata

Vágólapra másolva!
Egy genetikai felfedezés magyarázhatja meg, hogy a mértéktelen ivászat egyeseknél miért okoz daganatot, másoknál pedig miért nem.
Vágólapra másolva!

Tíz szájüregi rákban szenvedő beteg közül hét többet iszik, mint kellene, ráadásul dohányzik is. Az alkoholizálás egyébként rizikófaktornak számít a garat, a gége, a nyelőcső, a bél, a máj, valamint az emlő rosszindulatú daganatai kifejlődése szempontjából is.

Egy európai kutatás során, amelyet a lyoni Rákkutató Intézet irányított, összesen 9000 azonos korú és hasonló életmódot folytató egyén adatait elemezték. A kutatás résztvevőinek egy része szájüregi vagy torokrákban szenvedett, más részüknél viszont nem alakult ki rosszindulatú elváltozás.

Az okokat keresve a kutatók kiderítették, hogy az eltérést részben az alkohol-dehidrogenáz - a májban az alkohol lebontását végző enzim - különböző genetikai háttere magyarázhatja. Az enzimet kódoló génnek ugyanis két olyan változata van, amelyek jelenléte esetén lényegesen gyorsabban bomlik le az alkohol kevésbé kártékony vegyületekre, így kisebb a daganat kialakulásának kockázata is (az egyik génváltozat hordozói százszor gyorsabban bontják le az alkoholt, mint azok, akik nem rendelkeznek ezzel a génvariánssal).

A kutatók eredményeikről a Nature Genetics című szaklapban számoltak be, ahol arra is figyelmeztetnek, hogy a "jó" génváltozatok nem jelentenek "licencet" a mértéktelen ivászatra. Gének ide vagy oda, azok, akik nem mértékletesen fogyasztanak alkoholt, nagyobb kockázatnak teszik ki magukat a rák kialakulása szempontjából, mint azok, akik absztinensek vagy csak mértékletesen teszik ezt.