Szavanna és dzsungel a Viktória-tónál - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
A Viktória-tó Afrika legnagyobb állóvize, felületét tekintve a világ harmadik legnagyobb tava, ha pedig csak az édesvizű tavakat vesszük számba, akkor a második, mivel a Kaszpi-tenger - ami valójában tó - sós. Vizén három ország osztozik, és innen ered a Nílusnak a torkolatától legtávolabbi ága. A tó mellett a felvételen megjelenik egy igen ritka látvány: felhők nélkül láthatjuk a kongói esőerdők egy nagyobb darabját, a túloldalán pedig a szavannavidéket.
Vágólapra másolva!

A Viktória-tó területe csaknek hetvenezer négyzetkilométer, tehát több mint százszor nagyobb a mi Balatonunknál. Annyiban viszont hasonlít a Balatonhoz, hogy óriási kiterjedéséhez képest nagyon sekély, átlagos mélysége 40 méter, és legmélyebb pontján sem éri el a 85 métert. Három állam osztozik partján: délen Tanzánia, északkeleten Kenya, északon pedig Uganda határos vele, utóbbi fővárosa, Kampala is a tó partjához közel épült.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 1000x1000 kilométer

Uganda felé folyik ki a tóból a Fehér-Nílus, hogy aztán az Albert-tavon is áthaladva messze északon, Szudánban egyesüljön az Etiópiából érkező Kék-Nílussal, majd csaknem még egyszer ekkora utat tegyen meg az egyiptomi torkolatig. A képen látható legmagasabb hegycsúcs a 4300 méter magas Elgon. A tó keleti és déli partján kezdődik a szavannavidék, és itt találjuk Tanzánia híres nemzeti parkját, a Serengetit is.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 375x375 kilométer

A tó mellett a felvétel érdekessége, hogy felhőtlen állapotában láthatjuk a kongói esőerdők egy nagyobb darabját. A több száz kilométer kiterjedésű mélyzöld lepel felett általában már korán megjelennek a gomolyfelhők, hogy azokból délutánra szinte minden nap heves zivatarok alakuljanak ki. A helyi idő szerint délelőtt készült felvételen csak a Viktória-tó felett láthatunk egy nagyobb zivatarcellát.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 250x250 kilométer

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvétele május 8-án készült.