A tornádókat hozó zivatartömb Magyarország felett az űrből

Vágólapra másolva!
Május 20-án, kedden délután a hidegfront előtt labilissá váló levegőben óriási zivatartömb, egy szupercella haladt át az Alföld nagy részén. Útját jégesők, sőt tornádók kísérték. A gigantikus képződmény jól látható a NOAA-15 műhold kilométeres felbontású képén.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

A NOAA-holdak délután is szolgáltatnak adatot térségünkről, így a zömmel ebben a napszakban kialakuló zivatarokat leginkább ezek képen figyelhetjük meg. Felvételünk hamis színei közül a sötétzöld a felhőmentes felszínt, a sárga az alacsonyszintű felhőzetet és a talajmenti ködöt jelzi. A zivatarcellák kékesfehér színben jelennek meg, a valódi csapadékzóna méreténél nagyobb üllők határaiig. Ahol a cella közepének fehérségét mintázat töri meg, ott a zivatarfelhők az üllőt is áttörve terjeszkednek a sztratoszféra felé: képünkön épp ez látható Békés megye északi részén.

Amint arról az [origo] Időjárás rovata is beszámolt, a cella haladását több helyütt kísérte felhőszakadás, jégeső, sőt tornádó is. Az Időkép amatőr meteorológiai oldalra beküldött képeken golflabdányi jeget, ijesztő felhőképeket és tornádókat bemutató fotókat is találhatunk.

Forrás: Időkép

Tornádó a Bács-Kiskun megyei Gátér térségében 2008. május 20-án. A fotót Veress "Skyshooter" Viktor készítette, szupercella.hu viharvadásza

Az említett szupercellán kívül a műholdképen több kisebb zivatartömb is látható; Erdélyben, Bácskában és a Bánátban is láthatunk ilyeneket.

A NOAA-15 műhold felvételét május 20-án, helyi idő szerint röviddel 17 óra előtt rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.