Túlélték a földrengést a csengtui óriáspandák

Vágólapra másolva!
Túlélte a délkelet-kínai Szecsuan tartományt sújtó földrengést a csengtui kutatóközpont mintegy hatvan óriáspandája - közölte az Új-Kína hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nincs azonban hír egy másik nagy rezervátumról, a volongiról, amely a hétfői, a Richter-skála szerint 7,9-es fokozatú földrengés epicentumának közelében fekszik.

Forrás: Getty Images

Ajánlat: Orvosság cápában, medvében - pusztul a gyógyító élővilág

Az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) a Föld leginkább veszélyeztetett állatfajai közé tartozik. Élőhelye valaha Kínán kívül Délkelet-Ázsiára is kiterjedt, ám ma csupán mintegy 3000 panda élhet természetes rezervátumokban, a tengerszint feletti 2700-3700 méteres magasságban, bambuszerdőkkel borított hegyek között Szecsuanban, valamint a szomszédos Kanszu (Gansu) és Sanhszi (Shanxi) tartományban. A nagytestű növényevők számának fogyatkozására először egy 1968-ban elkészített felmérés mutatott rá: akkor 196 egyedet számláltak össze a Kína nyugati erdőségeiben 300 négyzetkilométeren elterülő rezervátumban. A faj megmentésére nemzetközi tenyésztőprogram indult, amelyben mesterséges megtermékenyítéssel szaporítják e ritka állatokat. A kínai csengtui, illetve volongi központ az óriáspanda-tenyésztési program záloga.