A moszkvai Vörös tér - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Az elmúlt héten a világ figyelme sok más helyszín mellett Moszkvára is irányult: Putyin elnök két hivatali ciklusát kitöltve helyet cserélt miniszterelnökével, Medvegyevvel. Lássuk hát, hogy is fest Moszkva, azon belül is a májusi felvonulások és novemberi dísszemlék színhelye, a Vörös tér az űrből.
Vágólapra másolva!

Első felvételünk a MODIS-rendszer szokásos, 250 méteres felbontásával mutatja a várost és környékét. Ilyen felbontásban csak a sűrűn beépített belső kerületek világosabb színe, a Moszkva folyó kanyargó szalagjának egyes szakaszai és a város melletti nagyobb légikikötők kifutópályái látszanak. A város részleteinek tanulmányozása azonban ebben a felbontásban nem lehetséges.

Forrás: ELTE

A kép kiterjedése: 200x200 kilométer

A moszkvai felvonulások korábbi hagyományos helyszínét, a Vörös teret a Google Maps által publikált nagyfelbontású műholdképen láthatjuk. Itt a képpontok mérete 1-1,5 méter közötti, így az ábrázolt terület kiterjedése mintegy 1,2 kilométer mindkét irányban. A Vörös teret nyugatról a Kreml fala határolja, előtte a Lenin-mauzóleummal, ennek tetejéről integettek a pártvezetők a felvonulóknak. A tér keleti oldalán a GUM-áruházat látjuk, a déli oldalt pedig a Vaszilij Blazsennij székesegyház híres hagymakupolái zárják le. A Kreml északnyugati oldala mentén terül el a Sándor-kert, benne a második világháború (ahogy itt ma is nevezik: a Nagy Honvédő Háború) névtelen hőseinek emlékhelyével, az Ismeretlen katona sírjával.

Nézze meg a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

A Vörös tér nemcsak felvonulásokhoz, de akár kisebb repülőgépek leszálláshoz is elég hosszú - Mathias Rust német diák 1987 májusában ezt használta leszállópályának, miután kisgépével sikerült a teljes szovjet légvédelmi rendszert kicseleznie. A Terra műhold MODIS-rendszerének felvétele április 24-én készült, a nagyfelbontású űrfelvétel a Google Maps adatbázisában érhető el.