Érzelmeket közvetítenek a bőrben felfedezett apró antennák

Vágólapra másolva!
Izraeli kutatók fölfedeztek egy olyan módszert, amellyel közvetlen műszeres kapcsolat nélkül, távolról is megfigyelhetik és nyomon követhetik a célszemélyek élettani és érzelmi állapotváltozásait.
Vágólapra másolva!

A kutatók úgy vélik, hogy az általuk kidolgozott eljárással nagyobb távolságból is ellenőrizhetik a betegek állapotát, kiértékelhetik az atlétikai teljesítményeket, betegségeket diagnosztizálhatnak és fölmérhetik az emberek izgalmi állapotát. Ez utóbbinak különös jelentősége lehetne a terrorizmus elleni harcban, valamint új biztonsági eljárások kifejlesztésében.

Yuri Feldman és munkatársai egy új képalkotó eljárás, az optikai koherencia tomográfia (OCT) segítségével fölfedezték, hogy az emberi bőrben apró "antennák" rendszere rejtőzik, amelyek a terahertz alatti frekvenciatartományban működnek. Az OCT eljárással a szövettani metszetekhez hasonló rétegfelvételek készíthetők az élő szövetekről. A bőrről készült képek alapján kiderült, hogy az izzadságmirigyekből a verejtéket a bőr felszínére kivezető csövecskék parányi tekercsekre emlékeztető alakúak. Hasonló, csak jóval nagyobb méretű, spirálisan fölcsavart szerkezeteket használnak a széles körben elterjedt vezeték nélküli kommunikációs rendszerek antennáiban. Ezért merült fel a tudósokban a gondolat, hogy az izzadságmirigyek kivezető csövecskéi szintén működhetnek miniatűr, felcsavarodott antennákként.

A kutatócsoport az elvégzett mérések során kiderítette, hogy a tenyér bőréről 75 és 110 GHz-es frekvencia közé eső elektromágneses sugárzás verődik vissza. Azt tapasztalták, hogy a visszaverődés intenzitása erősen függ a verejtékkiválasztó rendszer aktivitásától. Kiderült, hogy a visszavert jel teljesen eltérő, ha nyugalomban lévő személynél mérik, mintha egy erős fizikai tevékenységet végző egyénnél.

Egy második méréssorozatban észrevették a tudósok, hogy a nyugalmi állapotba való visszatérés folyamán a visszavert jel jelentős mértékben korrelál a vérnyomás és a pulzus egyidejűleg mért változásaival.

A Physical Review Letters folyóiratban megjelent cikk nagy visszhangot váltott ki tudományos körökben. Az izraeli kutatók azonban hangsúlyozzák, kísérleteik még kezdeti állapotban vannak, és jóval több időt vesz igénybe, hogy egyáltalán átlássák a kutatások igazi jelentőségét, és kidolgozzák a lehetséges gyakorlati alkalmazások teljes spektrumát.