Tavasz a Kárpát-medencében - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
A Kárpát-medence tavaszi színei áprilisban a legszebb árnyalataikban játszanak. A mezőgazdasági táblák egy része már zöld színű, ugyanúgy az alacsonyabb területek tölgyesei is. Ez nemcsak a természetben sétálva szép, de műholdról nézve is - utóbbi ráadásul egyszerre mutatja hazánkat.
Vágólapra másolva!

Az ország keleti, alföldi részein, a Tisza-tó környékén és a Kisalföld Győr körüli részén öltöttek leginkább zöld színt a mezőgazdasági művelés alatt álló területek. A Duna-Tisza-közén és a Dél-Dunántúlon még a csupasz talaj barna színe domináns.

Forrás: ELTE

Töltse le a felvételt nagyobb méretben, feliratozás nélkül!

Folyóink mentén és a dombságokon, illetve a Drávától délre elterülő horvát erdőségekben a tölgyesek élénkzöld színét látjuk, míg a középhegységek (Mátra, Bükk, Börzsöny) magasabb régiói barna foltként jelentkeznek: a bükkösökben épphogy túl vagyunk a rügyek kipattanásán, a levelek még nem nőttek elég nagyra ahhoz, hogy színhatásuk az űrből is érzékelhető legyen. Nagy tavaink teljesen eltérő színűek: míg a Tisza-tavat szinte észre sem lehet venni a tavaszi színek hátterén, a Fertő-tó pedig szürkés színű a déli és nyugati part barna nádasaival, a Balaton már a szokásos türkizkék színében pompázik.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét április 20-án rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.