Kisbolygó-becsapódás 2036-ban: a NASA cáfolja a százszoros tévedést

Vágólapra másolva!
A NASA cáfolja, hogy tévesen számította ki egy aszteroida és a Föld ütközésének esélyét, ám egy 13 éves német fiú helyesre javította.
Vágólapra másolva!

"Továbbra is fenntartjuk, hogy számításaink helyesek" - jelentette ki a NASA szóvivője. Azt, hogy a 13 éves német diák lepipálta az amerikai űrkutatási szervezetet, a Potsdamer Neuerster Nachrichten című német lap kürtölte világgá, hozzátéve, hogy a NASA el is ismerte tévedését és a gyereknek adott igazat, mi több, erről tájékoztatta az Európai Űrügynökséget. A NASA cáfolta az újság állításait.

Az eredeti hír szerint a NASA százszorosan elszámította magát: kalkulációja alapján csupán 1 a 45 ezerhez annak a valószínűsége, hogy az Apophis nevű aszteroida a Földbe csapódik 2036-ban. A 13 éves potsdami fiú azonban arra jutott, hogy 1 a 450-hez az esély, mert ő belekalkulálta, hogy a Föld körül keringő műholdak valamelyikével ütközve 2029-ben módosulhat az aszteroida pályája, és emiatt a következő "körben" - amikor ismét földközelbe ér - nagyobb eséllyel csapódhat a Földbe, pontosabban vízbe, az Atlanti-óceánba.

A NASA szerint változatlanul 1 a 45 ezerhez az esély, mert 2029-ben az aszteroida nem közelíti meg a földi műholdak legsűrűbb övezetét, ezért csekély az esély, hogy akár eggyel is ütközne, és attól sem módosulna érzékelhetően a pályája.