Vágólapra másolva!
A Föld évének egyik központi hazai eseménye az a rendezvény, ahol a Magyar Természettudományi Múzeumban előadások, filmvetítések mutatják be, hogyan szolgálják a földtudományok az emberiség mindennapi életét. A Földtudományos forgatag április 17-20-ig látogatható.
Vágólapra másolva!

A Magyar Természettudományi Múzeum épületében kialakított vásártéren sok egyéb mellett szó esik az egyik legfontosabb természeti kincsünkről, a hasznosításra váró felszín alatti termálvizekről, és megtudhatjuk, mekkora tartalékokkal rendelkezik ivóvízkészletünk. Megismerkedhetünk egy évszakoktól, időjárástól független környezetbarát energiaforrással, a geotermikus energiával; elgondolkodhatunk, hogy kisebb-nagyobb mindennapi döntéseink hogyan befolyásolják az éghajlatváltozást. Több ezer méterre lefúrhatunk a Föld mélyére szénhidrogének után kutatva, meteorológiai előrejelzést készíthetünk ALADIN segítségével, eligazodhatunk a vaktérképen a vakegérrel.

Kiderül, milyen veszélyeket rejtenek magukban a radioaktív hulladékok, és az is, hogyan lehet őket hosszú távon is biztonságosan elhelyezni. A szakemberek bemutatnak néhány geológiai veszélyforrást, melyek nagy részét csak a híradóból ismerjük, ám a dunaszekcsői partfal leomlása már közvetlenül is érint bennünket. A földtudományokkal foglalkozó intézmények és szervezetek standjainál megismerkedhetünk a geofizikai és meteorológiai eszközökkel vagy a jellegzetes magyarországi talajokkal. Jelen lesznek a földtani örökségünk megőrzését szem előtt tartó Geoparkok képviselői. Azok számára pedig, akik a forgatagban kedvet kapnak a bolygónkkal foglalkozó szakmákhoz, bemutatkoznak a földtudományi képzést folytató hazai felsőoktatási intézmények.

Csütörtökön és pénteken főleg az iskolai csoportokat várják a múzeumban, míg a hétvégén a családok látogatására számítanak. A bejelentkezett diákcsoportok rendhagyó földrajzórákon vehetnek részt, ahol bepillanthatnak a Föld belsejébe, vagy megismerhetik a tűzhányók működésének és a műholdas tájékozódásnak a rejtelmeit. A múzeum kertjében felállított piactéren ásványbolt és a földtudományokkal foglalkozó kiadványok várják az érdeklődőket.

Földtudományos forgatag
Magyar Természettudományi Múzeum (VIII., Ludovika tér 2-6.)
Nyitva: 2008. április 17-20.
Az iskolák, diákcsoportok bejelentkezését az (1) 210 10 85-as telefonszámon várják.