Kép: költöztetik az orrszarvúkat az állatkertben

Vágólapra másolva!
Zajlik az orrszarvúk költöztetése a budapesti állatkertben. Mivel Lulu, a nőstény vemhes, nem lehetett szó altatásról, így a két kifejlett állatnak és kicsinyüknek saját lábán kellett kijönniük a régi kifutóból. Easyboy, a hím és Layla már átért, Lulu még óvatoskodik. Ekkora monstrumokkal ilyen "manővert" utoljára száztíz éve vezényeltek le az állatkertben.
Vágólapra másolva!

Az új létesítmények megnyitása mellett a nagyszabású állatszállítások éve lesz a 2008-as esztendő a Fővárosi Állat- és Növénykert-ben. A meglévő állatok közül több is új helyre költözik a kert területén belül, így a zsiráfokat, az orrszarvúkat, a szurikátákat, a szirtiborzokat, a kispandákat és a tarvarjakat is új otthonba költöztetik a közeljövőben. Látványosabb és nagyobb helyre költöznek a Pálmaház szomszédságában lakó prérikutyák is. Ez várhatóan több hétig eltart, hiszen a vész esetén föld alatti üregrendszerükbe visszahúzódó rágcsálókat képtelenség a szokásos módszerekkel befogni: meg kell várni, amig mindegyikük bemerészkedik az élvefogó csapda dobozába.

Forrás: MTI

Épül a kordon

Nézzen még több képet a költöztetésről képgalériánkban!

A legnagyobb költöztetési "manőverre" az orrszarvúknál volt szükség. Az ilyen állatokat rendszerint altatásban költöztetik, erre azonban nem volt lehetőség, hiszen Lulu, a nőstény jelenleg is vemhes. Így aztán a régi és az új orrszarvúkifutót az Állami Autópályakezelő Zrt. segítségével ideiglenes terelő kordonnal kötötték össze, hogy az orrszarvúak "lábon" mehessenek át új férőhelyükre. A termetes vastagbőrűek - a két tonnát meghaladó két felnőtt állat és 900 kilogrammos "kicsinyük" - nem utaznak messzire: régi férőhelyüktől csupán 120 méterre áll új istállójuk, amelynek műszaki munkálatai a múlt héten fejeződtek be.

Forrás: MTI/Kovács Attila

Cziffra Péter állatgondozó Easyboyt, a Fővárosi Állat- és Növénykert szélesszájú orrszarvúját csalogatja új helyére, a szavanna kifutóban épült istállójába

Ajánlat: Újabb mesterségesen fogant orrszarvú születhet Budapesten

Az átköltöztetés csütörtök reggel kezdődött: Easyboy, a hím és Layla, a fiatal állat már délelőtt átbaktatott a kordonok között új kifutójukba. Amint arra az állatkerti szakemberek is számítottak, a nőstény - Lulu - makacsabbnak, illetve óvatoskodóbbnak bizonyult, így pénteken folytatódott a költöztetés. Azért, hogy az állatok bizalmát erősítsék az új hely iránt, a gondozók zöldségeket és gyümölcsöket, az állatok számára ínycsiklandó finomságokat készítettek az átvezető "folyosóra", illetve az új kifutóba is. A takarmány mellett pár talicska orrszarvútrágya is csalogatja Lulut - ezeknél az állatoknál a trágyakupacoknak területjelölő szerepe is van, jelenlétük tehát megnyugtatja az orrszarvúakat.

Forrás: MTI/Kovács Attila

Cziffra Péter Laylát, az egyéves orrszarvút tejjel csalogatja az új istálló felé

A nagy kifutók éve
2008-ban olyan sok újdonság lesz a Fővárosi Állat- és Növénykertben, amennyi közel egy évszázada volt utoljára, amikor 1912-ben mint fővárosi intézményt négyévi átépítés után újranyitották. Már megtörtént azoknak a létesítményeknek a műszaki átadása, amelyek építése miatt az elmúlt két évben a kert egyharmadát lezárva találta a látogató. Most a kivitelezők által átadott állattartó terek beüzemelése, benépesítése zajlik. Áprilistól októberig rengeteg új állat érkezik Budapestre, és szinte minden hónapban lehet számítani egy-egy nagyobb állattartó komplexum megnyitására. Összesen másfél tucat új és megújult állatférőhelybe költöznek új lakók, 12 már meglévő állatfaj kap a korábbinál tágasabb és természetszerűbb férőhelyet, és a tervek szerint legalább 15 új állatfajjal gyarapodik a gyűjtemény.


Az orrszarvúk új szálláshelyét az állatkert megnyitásra váró új Szavanna-komplexumának egyik részeként alakították ki. Az épületbe a következő hetekben több más állat is beköltözik, a meglévő zsiráfok mellett új állatok, köztük antilopok és gazellák. A Szavanna-komplexumot a közönség az állatok beszoktatása után, várhatóan május végén veheti birtokba.

Forrás: MTI

Easyboy, az állatkert szélesszájú orrszarvú hímje beköltözött a Szavanna komplexumban kialakított istállójába

A Fővárosi Állat- és Növénykert három orrszarvúja közül a két felnőtt - Lulu és Easyboy - 1983-ban érkezett a fővárosba, a mesterséges termékenyítés útján fogant Layla pedig 2007-ben látta meg a napvilágot. Hasonló költöztetést orrszarvúaknál még soha nem végeztek Budapesten, és más nagyemlősöknél - egészen pontosan vízilovaknál - is csak száztíz esztendeje volt példa ilyesmire.