A budapesti IPCC-ülés megnyitó fóruma képekben

Vágólapra másolva!
Az ENSZ Nobel-békedíjas Klímaváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) a héten ülésezik Budapesten a Kongresszusi Központban, zárt ajtók mögött, 300 szakember részvételével. Felvételek az ülés előestéjén az MTA dísztermében megtartott fórumról.
Vágólapra másolva!

Az ülés előestéjén, április 8-án 18 órától Fodor Gábor miniszter és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke Éghajlatváltozás: tudomány és politika címmel fórumot tartott az MTA dísztermében.

Fodor Gábor és Vizi E. Szilveszter megnyitóját követően előadást tartott Dr. Rajendra Pachauri, az IPCC elnöke, majd az éghajlatváltozás okairól, várható alakulásáról, a kibocsátások csökkentési lehetőségeiről és az alkalmazkodásról szóló panelbeszélgetés következett.

Forrás: MTI/Beliczay László

Rajendra Pachauri tart beszédet az Éghajlatváltozás: tudomány és politika címmel rendezett fórumon az MTA dísztermében

Ajánlat: Klímaváltozás - most Budapestre figyel a világ

Az ülésszak ünnepélyes megnyitójára április 9-én, szerdán délelőtt 10 órakor került sor, ahol Fodor Gábor, Rajendra Pachauri és Yvo de Boer, az ENSZ Klímaváltozási Keretegyezmény főtitkára (United Nations Framework Convention on Climate Change, UNFCCC) mondott megnyitó beszédet.

Ürge-Vorsatz Diána az IPCC magyar tagja, a budapesti Közép-Európai Egyetem professzora az MTI-nek elmondta: az IPCC döntéshozói testülete évente két alkalommal ül össze, ebből egyszer mindig Genfben. A testület 28. ülésszaka budapesti ülésén megvitatja, hogy a szervezetnek szükséges-e szerkezeti változáson átesnie, továbbá hogy a jövőben milyen gyakorisággal kell készítenie jelentéseket a klímaváltozásról.

Forrás: MTI/Beliczay László

Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Fodor Gábor miniszter az Éghajlatváltozás: tudomány és politika című fórumon

Eddig hatévente jelent meg általános IPCC-jelentés a témában, legutóbb a negyedik tavaly. Ürge-Vorsatz Diána szerint a tudomány fejlődése nem olyan gyors, hogy sok újat lehessen mondani hat évente, ezért valószínűleg az általános jelentések ritkítása mellett születik döntés. Az IPCC nem csak általános jelentéseket állít össze. A budapesti tanácskozáson döntenek például arról, hogy a megújuló energiaforrásokról készüljön-e jelentés. A szervezet előkészíti októberi, genfi ülésének elnökségi szavazását is, ahol Rajendra Pachauri utódjáról döntenek. A tanácskozás témája lesz továbbá a klímaváltozás vizekre gyakorolt hatása. A testület döntést hoz arról is, hogyan használja fel a tavaly odaítélt Nobel-békedíjjal járó összeget.

Forrás: MTI/Beliczay László

A vendégek között April H. Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete (balra) az Éghajlatváltozás: tudomány és politika címmel rendezett fórumon