Lassú olvadás Szibéria peremén - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Amíg térségünkben már erőteljesen tavaszodik, Szibéria keleti peremén, a hideg Oja-shio-tengeráramlás hatása alatt épp csak felszakadt az Ohotszki-tengert borító jégpáncél, és még csak délebbre, az Amur vidékén olvad a hó. Lássuk közelebbről ezt a távoli, kevésbé ismert vidéket.
Vágólapra másolva!

Szibéria keleti partjai és a felvételen már kívül eső Kamcsatka között terül el az Ohotszki-tenger, amelynek felszínét a téli időszakban a part mentén jégpáncél borítja. Oroszország ázsiai táját délen az Amur folyó határolja, ennek déli partján a Szihote-Aliny hegyvidéke még szintén Oroszországhoz tartozik. Ezen a területen már érzékelhetjük a tavaszi olvadás nyomait; az északabbra mindent fehérré és szürkévé festő lepel helyett erre már látjuk a csupasz föld barna és helyenként a fenyvesek sötétzöld színeit.

Forrás: ELTE

A kép kiterjedése 1500x1500 kilométer

Töltse le a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

Ha az Amur vidékét nagyítva szemléljük, szembeötlő, hogy bár a part már hómentes, a folyó fehér szalagként fut a vidéken, vagyis még be van fagyva. Az Amur számos ágra szakadva folyik át e területen; az ilyen folyóalakot a földrajzban fonatosnak mondjuk, amelyet a vízhozamhoz képest sok hordalék jellemez. A nagyított kép északi végén fátyolfelhők homályosítják el a tájképet.

Forrás: ELTE

A kép kiterjedése 250x250 kilométer

Északabbra, az Ohotszki-tenger északnyugati partjain a hatalmas úszó jégtakaró olvadása épp csak megkezdődött, amit az mutat a legjobban, hogy a part mellett megjelent egy vékony, jégmentes vízsáv. A nagyított képen a jégtáblák feltöredezéséből származó különleges alakzatokban gyönyörködhetünk.

Forrás: ELTE

A kép kiterjedése 500x500 kilométer

Az Amur torkolatához közelebb eső Szahalin-sziget keleti oldalán összetorlódtak a jégtáblák, és e masszív, hideg torlasz déli része felett ködtakaró látszik. A lenti nagyított képen a tenger felett, a torlasz nyugati oldalán látható fehér mintákat nem a jég, hanem a köd okozza, míg a keleten (jobboldalt) mutatkozó alakzatokat nagyrészt az olvadó jég formálta.

Forrás: ELTE

A kép kiterjedése 250x250 kilométer

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvétele március 31-én készült.