Nagyon lassú a konyhaművészet evolúciója

Vágólapra másolva!
Egy brazil tudósokból álló kutatócsoport a konyhaművészet, az ételek vizsgálatával eredt a kulturális jelenségek megértésének nyomába. Elemezték, hogyan változtak az egyes népek étkei az évezredek során.
Vágólapra másolva!

Fizikusok, számítógépes szakemberek és táplálkozási tanácsadók statisztikai módszerek alkalmazásával elemeztek több mint háromezer receptet, összevetve három nemzet (brazil, francia, brit) ételeinek alapanyagait, illetve az egyes elemek dominanciáját az étrenden belül. Arra voltak kíváncsiak, hogyan változott az étrend az idők során a különböző kultúrákon belül. Ehhez felhasználták a vizsgált ételek középkori megfelelőit is.

Az Adriano Holanda (Sao Paolo Egyetem) vezetette kutatócsoport eredményei azt mutatják, hogy a konyhaművészet nagyon lassan változik ("evolválódik") az idők folyamán. Az egyes konyhák sajátos arculata valószínűleg sosem fog eltűnni az idegen összetevők és receptek beáramlásával. Így nem kell félnünk attól, hogy unokáink már nem élvezhetik a nagyi receptjeit, s kizárólag a rohanó világhoz idomult gyorséttermi koszton nőnek majd fel.

A tudósok megvizsgálták azt is, hogy egy tradicionális szakácskönyv (a brazil Dona Benta) miként változik az egyes generációk során. Ehhez a könyv egyes kiadásainak (1946, 1969, 2004) receptjeit hasonlították össze.

Sikerült olyan algoritmust alkotniuk, amely az elemzés során figyelembe veszi például, hogy ha egy recept anyáról lányára szál, akkor abban bizonyosan megváltozhat egy összetevő, mert az esetleg finomabb, olcsóbb vagy könnyebben elérhető az eredetinél. Így derült ki például, hogy a krumpli felfedezése előtt a paszternákot széles körben használták Európában, ám a burgonya érkezése gyökeresen megcsappantotta a fehérrépa-szerű zöldségféle fogyasztását.