Foggal-karommal - ragadozó-kiállítás a Természettudományi Múzeumban

Vágólapra másolva!
Foggal-karommal címmel ragadozó emlősöket bemutató interaktív kiállítás nyílt február 27-én Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban.
Vágólapra másolva!

A kiállításon egy olyan állatcsoport jelenik meg előttünk, amely mindig is ambivalens érzéseket váltott ki az emberből: félt tőlük, vetélytársaknak tekintette, de egyben csodálta is őket, gondoljunk csak az északi népek medve- vagy az amazóniai indiánok jaguárkultuszára.

Az érdeklődők már jól ismert fajokkal és kevésbé ismertekkel is megismerkedhetnek, a legkisebb méretűektől a legnagyobbakig. A tárlaton látható néhány igazi különlegesség is: a trópusi esőerdők, a zord északi fenyvesek, az afrikai "fűtengerek" és a hazai tölgyesek ritka, féltett lakói - kitömött feketemedve, aranysakál, fehérfarkú nyest, lapátfülű kutya, foltos hiéna, sarki farkas, valamint egy háromméteres jegesmedve is.

Forrás: MTI/Beliczay László

Kitömött sivatagi hiúz, más néven karakál és áldozata

Ajánlat: A Föld tíz leghalálosabb állata

Veszélyes nagyra nőni - az evolúció könyörtelenül kiszórja az egy tonna feletti ragadozókat

A november 17-ig megtekinthető kiállításon értékes preparátumokat csodálhatnak meg a látogatók a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményéből - mondta el Matskási István, az intézmény főigazgatója. A kiállítás röviden áttekinti az emlősök törzsfejlődését, főbb jellemzőiket, felépítésüket, életmódjukat, élőhelyeiket és azt, hogyan alkalmazkodtak az emberi tevékenység és vadászat miatt egyre szűkülő élettérhez. A látogatók választ kaphatnak például arra, miért marad mindig éles a jaguár karma, miért nem csúszik el a gepárd futás közben, milyen erős az oroszlán harapása, hol élnek a legnagyobb ragadozók a Földön, s miért kell védeni őket. A kiállítás révén az érdeklődők jobban megismerheti a ragadozókat, s az őket veszélyeztető tényezőket.

Forrás: MTI/Beliczay László

Kitömött szürke farkas

A tárlat célja, hogy tudatosítsa az emberekben: a ragadozó emlősök nem kártékony dúvadak és nem az állatkertek ünnepelt "sztárjai", hanem tágabb környezetünk tagjai, a természet állapotának jelzőfajai.

A kiállítás 2008. február 27-től november 17-ig tekinthető meg, kedd kivételével naponta 10-től 18 óráig.

Belépődíjak:

Felnőtt jegy (teljes árú): 600 Ft
Diák (6-26 év között), nyugdíjas (62-70 éves korig): 300 Ft
Diákcsoport (előzetes bejelenkeztés alapján, szervezett oktatás keretében, pedagógussal): 300 Ft/fő
Családi jegy (2 szülő + legalább 2 gyerek): 1500 Ft

Cím: Magyar Természettudományi Múzeum, 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.

Telefon: (36-1) 210-1085